U Mostaru središte Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje komunističkih zločina nad Hrvatima

...HSK registriran kao središte hsk za istraživanje komunističkih zločina nad Hrvatima. Na toj utemeljiteljskoj sjednici napravljen je pregled rada koje je Središte učinilo kroz zadnjih godinu dana i napravljen plan za daljnje djelovanje, priopćeno je iz Hrvatskog svjetskog kongresa.

-Time je ostvarena ideja HSK iz 2005. kada je iznesena ideja i donesena odluka da ovakvim jednim odjelom HSK počne djelovati. Od tada smo se povezivali i pomagali više udruga koje se bave u domovini sličnim nesrećama, a prije godinu dana smo odlučili da se jednim ovakvim odjelom HSK samostalno i temeljitije posvetimo žrtvama komunističkih zločina - kazao je tim povodom Šimun Šito Čorić.

Ističe kako će HSK preko ovog odjela činiti ono što državne vlasti ne čine.

-Sa Središtem posebno radimo ono što slične udruge, a ni državne vlasti ne čine: ovaj odjel HSK će, uz ostalo, staviti poseban naglasak na istraživanje i pripremanje materijala za obznanjivanje, ali gdje je moguće i procesuiranje počinitelja zločina, bez obzira bili još živi ili su već pokojni - ističe Ćorić.

Za sjedište je odabran Mostar.

U Mostaru je otvoren i ured Sjedišta, a u vodstvu ovog odjela HSK okupilo se desetak poznatih javnih radnika, od pravnika do novinara. Koordinator mu je jedan od vodećih djelatnika na ovom, književnom i crkvenom području u HR i BiH, fra Miljenko Mića Stojić, a glasnogovornik Blago Vukoja.

Središte se financira prilozima dobrotvora.

D.Šimić / HRsvijet.net