U Mostaru se broj prosjaka ne smanjuje

prosijačenje
prosijačenje

Dolaze ciljano

Riječ je o džeparošima i prosjacima kojih je, u odnosu na ljetne mjesece, manje i koji, ciljano, iz svih krajeva BiH, ali i drugih zemalja, dolaze upravo u Mostar, piše Dnevni avaz.

Ipak, veći broj njih odlučuju zimu provesti u Mostaru, a usprkos kiši i hladnim danima, slike odraslih i pogotovo djece na raskrižjima, većim tržnim centrima i parkinzima s ispruženom rukom su svakodnevnica.

Potvrđuje nam to Dubravka Andrić iz humanitarne organizacije „Altruist" Mostar u kojem pružaju dnevnu zaštitu djeci i pobiteljima većinom romske populacije.

No, oni sa svojim korisnicima, kaže Andrić, rade po preporuci Centra za socijalni rad Mostar.

- Boravak kod nas je na dobrovoljnoj osnovi, odnosno djeca mogu boraviti kod nas, ali uz pristanak roditelja. Tu se mogu okupati, dobiti obrok, igrati se, učiti. Jer, mnogi od njih su željni znanja i učenja, ali nemaju to od koga naučiti - govori ona.

Naglašava kako je neophodno sistemsko rješenje problema, jer, kako pojašnjava, institucije nisu adekvatno uvezane.

Alternativno rješenje

- Treba pronaći alternativne smještaje, nadležno ministarstvo treba reagirati ako dijete ne ide u školu, a i policija treba imati veće ovlasti - iznosi ona.

Prema riječima Ljudevita Marića, glasnogovornika MUP-a HNŽ, kada je riječ o prosjačenju u Mostaru, to je najizraženije na raskrižju Bulevar, odnosno ulazu u staru gradsku zonu prema Franjevačkoj crkvi. Iako je policija posljednjih mjeseci poduzela niz mjera i radnji na sprečavanju prosjačenja, u konačnici sve se svelo na izdavanje prekršajnih naloga.

Prijava protiv oca

- Pripadnici Policijske stanice centar izdali su 85 prekršajnih prijava, a neki od njih su zatečeni u više navrata u istim radnjama. No, uputili smo izvješće prema Tužitejstvu HNŽ protiv dvije osobe koje su navodile na prosjačenje. U jednom slučaju riječ je o ocu koji je svoju djecu prisiljavao na to - kaže Marić.