Mostar mamac za turiste, ali i za prosjake i džeparoše

prosijačenje
prosijačenje

Rad djece

Višegodišnji je to problem u Mostaru, koji poprima sve veće razmjere, a kojeg nadležni ne uspijevaju riješiti.

Iako se svake godine uoči sezone sačini operativni plan radi preduzimanja mjera suzbijanja problema prosjačenja, rada djece na ulici i drugim prometnim mjestima, u konačnici, ozbiljniji rezultati izostaju, piše Dnevni avaz.

Ipak, u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije odlučili su se ove godine ozbiljnije pozabaviti ovim problemom te su već, iako sezona službeno nije počela, započeli provođenje plana.

Poseban problem je prosjačenje djece

- Kritične točke su nam Franjevačka ulica, cijela stara gradska jezgra i Fejićeva ulica. Pogotovo problem prosjačenja, ali i džeparenja, izražen je od petog do desetog mjeseca i, u biti, prati turističku sezonu. Ovog puta smo uključili veliki broj policajaca u civilu, a sa policijskim službenicima djeluju i uposlenici Centra za socijalni rad - kazao nam je Ljudevit Marić, portparol MUP-a HNŽ.

Ugostitelji, trgovci i turistički radnici, dodao je Marić, već su počeli negodovati zbog agresivnih prosjaka i džeparoša.

Kako nam je ispričala jedna trgovkinja (podaci poznati redakciji), na ulazu u Stari grad u Mostar svake godine dođe grupa džeparošica, koja je policiji dobro znana. Uhodana ženska ekipa brojne je turiste, kazala nam je, ostavila bez novca, dokumenata, mobitela...

Ciljano dolaze

- Ne operiraju baš svakog dana, uglavnom se ciljano pojave na ulazu u Stari grad kad dolazi veliki broj grupa. Čim ih ugledamo, znamo da će tog dana uslijediti brojni organizirani dolasci, odnosno grupe stranih turista - kazala je ona.

Zamaskiraju se šeširima, naočalama...

- Zamaskiraju se velikim šeširima, naočalama, u neku ruku glume turistkinje i vrlo vješto se uvuku u grupu. Policija se uredno pozove, ali do njihovog dolaska, one se već izvuku ili oslobode plijena - kaže trgovkinja.