U Mostaru preminuo slikar Danilo Pravica (1949. – 2015.)

Danilo Pravica

Rođen je 4. svibnja 1949. u Mostaru. Vještine slikarstva i grafike izučavao je na Pedagoškoj akademiji u Splitu kod prof. Ante Kaštelančića, a kiparstvu ga je podučavao prof. Andrija Krstulović, učenik velikog Meštrovića, piše dnevni-list.ba.

Nakon diplome 1973. vratio se u rodni grad, gdje radi kao nastavnik likovnog odgoja. Godine 1980. bio je stipendist na Cite Internationale des Arts u Parizu.

Brojne izložbe

Početkom rata, 1992. odlazi u Berlin gdje usavršava grafiku, a pored posla u galeriji i slikarstva bavi se dizajnom i kazališnom scenografijom. Od 1997. živi i radi u Perthu, Australija, kamo je otišao na poziv poznatih australskih umjetnika, kipara Tonyja Jonesa i slikara Ashleyja Jonesa. Cijelo to vrijeme intenzivno slika, izlaže i predaje na TAFE institutu u Perthu.

Imao je veliki broj izložbi, što samostalnih, što skupnih diljem svijeta te je dobitnik brojnih nagrada, među kojima i "Highly commended", nagrade na Prints Western Australija za Editional Print Award, Perth 1998. te nagrade za slikarstvo 1986., 1987. i 1994.

Djela su mu zastupljena u privatnim kolekcijama u Engleskoj, Nizozemskoj, Francuskoj, Irskoj, Austriji, Švedskoj, Italiji, Hong Kongu, Danskoj, Tajlandu, Indiji, SAD-u, Argentini, Brazilu, Singapuru, Švicarskoj, Škotskoj i Španjolskoj. Njegova djela se također nalaze i u državnim i u privatnim kolekcijama u Australiji, Njemačkoj te zemljama bivše Jugoslavije.

Član grupe "Eustahije"

Mnogi stariji ljubitelji umjetnosti ga znaju kao jednog od članova mostarske umjetničke grupe "Eustahije", u kojoj su osim njega bili i Numan Huseinbegović, Rus Mešić, Mirsad Begović i Zlatko Melcher. Prvu izložbu imali su u lipnju 1980. u Umjetničkoj galeriji u Mostaru, a 2006., punih 26 godina od formiranja grupe i prve izložbe, na istom mjestu, u Galeriji kraljice Katarine Kosača, otvorili su ponovno svoju izložbu.

"Ponekad se pitam je li bilo moguće da ne budem umjetnik. Znam, pomogla mi je moja nevjerojatna radinost i upornost. Jedino mi nije jasno koliko sam imao sreće. Moje se stvaralaštvo pretvorilo u bogatu svjetlost koja mi omogućuje zamisliti, osjetiti, vidjeti, stvarati i uživati toliko široki horizont", zapisao je Pravica u predgovoru monografije, koju je 2008. objavila Galerija "Martino", Mostar. Datum pokopa bit će naknadno priopćen.