FOTO  U Mostaru obilježena obljetnica Herceg-Bosne

Na akademiji održanoj u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača prisutni su bili, među ostalima, predsjednici tri najjače političke stranke s hrvatskim predznakom HDZ-a BiH, HDZ-a 1990 i HSP-a BiH Dragan Čović, Božo Ljubić i Zvonko Jurišić, predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto, mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Velimir Pleše i drugi.

Vladimir Šoljić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, koja danas djeluje kao nevladina organizacija, u uvodnom je govoru kazao da je Herceg-Bosna odigrala povijesnu ulogu u opstanku Hrvata na prostorima Bosne i Hercegovine.

"Više nitko ne osporava tvrdnju da Daytonski sporazum nije pravedan i da su njime Hrvati znatno oštećeni jer nisu ravnopravni s druga dva naroda. Odlukama visokog predstavnika taj se položaj dodatno pogoršao, a sve je eskaliralo uskraćivanjem prava Hrvata da biraju svoje političke predstavnike", kazao je Šoljić, dodavši kako je nedavno potpisani sporazum dva HDZ-a "nepremostiva brana" daljnjem istiskivanju bh. Hrvata iz vlasti.

U izjavi za novinare prije početka svečane akademije predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako on danas, unatoč oprečnih mišljenja o projektu Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, u ideji Herceg-Bosne prepoznaje puno toga "što je bilo dobro za BiH i za hrvatski narod u BiH".

"U BiH postoje barem tri povijesne istine. Naša djeca danas, na žalost, uče o istoj stvari iz potpuno tri različita kuta. Ja u HZ Herceg-Bosni prepoznajem puno toga što je bilo dobro za BiH i za hrvatski narod u BiH. Da nije bilo Herceg-Bosne hrvatski narod danas ne bi imao šansu boriti se za svoju BiH u kojoj ćemo biti ravnopravni s druga dva naroda", istaknuo je Čović.

Na pitanje novinara osjeća li potrebu ispričati se za zločine koji su se dogodili za vrijeme rata na prostorima koje je kontroliralo Hrvatsko vijeće obrane (HVO), Čović je kazao kako on osobno nema potrebu za time.

"Ja vjerujem, još jednom ću to kazati, da je ono što je urađeno u Herceg-Bosni bilo pozitivno za BiH. Naravno, kada smo imali toliko žrtava na bošnjačkoj, srpskoj i hrvatskoj strani, evidentni su i, to ne može nitko zanijekati, elementi zločina. Međutim, neka svako izvoli odgovarati za svoje postupke", zaključio je predsjednik HDZ-a BiH.

(Fena)