U Mostaru ni kultura ne može pod isti krov

Odluku o ujedinjenju kulture donijelo je i Gradsko vijeće Mostara još 2007., ali to se nije dogodilo ni do danas. Hoće li se ikada ujediniti kulturne institucije grada Mostara još je uvije neizvjesno.

Informacija o stanju

Prema riječima načelnika Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara Bože Ćorića, pripremljena je informacija o stanju kulturnih ustanova koja će se ovih dana naći pred gradonačelnikom, kako bi se o istom moglo ozbiljno porazgovarati. Konkretnih informacija o tome kada će se na sjednici Gradskog vijeća naći kao točka dnevnog reda ujedinjenje kulturnih ustanova na području Mostara Ćorić nema, ali je pripremljena informacija o cijelom stanju u kulturi, te će o tome zasigurno ovih dana biti govora.
- Svi vijećnici deklarativno su za ujedinjenje kulturnih ustanova, no kada se o istom počne ozbiljno govoriti, svi onda imaju neke primjedbe i prijedloge koji na kraju cijelu priču vrate na početni stadij, kazao je Ćorić. Tako dok jedni smatraju da treba što prije doći do ujedinjenja kulturne scene, drugi su pak radije za reorganizaciju kulture. No, u suštini, svi teže ka promjenama i zagovaratelji su da po pitanju kulturne scene u Mostaru treba izvršiti promjene.
Faruk Ćupina, vijećnik SDA u Gradskom vijeću Mostara i predsjednik Kluba Bošnjaka, tvrdi kako do ujedinjena mora doći, ali je to ostvarenje još daleko.
- Gradsko vijeće je donijelo odluku da se sve kulturne ustanove na području grada moraju ujediniti, a izvršenje takve odluke dano je nadležnosti Gradske uprave. Činjenica je da do danas to nije urađeno i ne vjerujem da će se u dogledno vrijeme uraditi, upravo zbog podijeljenosti po nacionalnim principima, što je apsolutno ne prihvatljivo, riječi su Ćupine. Dodaje kako problem neujedinjavanja jest to što se po nadzornim odborima pojedinih pravnih subjekata, kojima je osnivač Grad Mostar, nalaze ljudi koji su isključivo podijeljeni po nacionalnim interesima.
- Sve dok se ne riješi pitanje podijeljenosti po nacionalnim principu, ovaj grad ne može ići naprijed. Treba graditi sve upravne odbore po multinacionalnom principu te da u svim tim pravnim subjektima budu kako Srbi, tako Hrvati i Bošnjaci, istaknuo je Ćupina.

Reorganizacija kulture

Jedan od onih koji teži k reorganizaciji kulture je Oliver Soldo, vijećnik HDZ-a u Gradskom vijeću Mostara. Prilikom izrade nacrta proračuna Grada Mostara za 2011. je tražio da se kultura prikaže pod jednim kodom bez analitike do reorganizacije kulture u Mostaru.
-Svi smo svjesni da je prevelik broj kulturnih institucija, a premalo kulturnih sadržaja. Iz tog razloga sam uvjerenja da bismo trebali pristupiti reorganizaciji kulture i reorganizirati je na jedan drukčiji način, kazao je Soldo. Podsjeća kako godišnje grad izdvaja 2 milijuna maraka za kulturu, a reorganizacijom bi se više novca koristilo za programske sadržaje.
Također, Soldo tvrdi kako bi se sredstva koja se izdvajaju za kulturu trebala izbalansirati po narodima iz razloga što je kultura naroda ustavna kategorija.
- Iz toga razloga su Hrvati u određenom debalansu dugi niz godina. Tražili smo da se kroz određene kulturne sadržaje dio sredstava prebaci na kulturu Hrvata, s tim da bi se to moglo konzumirati kroz određene institucije koje sada inzistiraju u Gradu Mostaru, istaknuo je Soldo.

Odluka o osnivanju Kulturnog centra Grada Mostara

Odluku o osnivanju kulturnog centra Mostar su donijeli gradski vijećnici još 18. svibnja 2007., ali ista do današnjeg dana nije provedena u djelo.U istoj stoji kako se trebaju ujediniti HD Herceg Stjepan Kosača, Centar za kulturu JU "Kulturni centar Mostar Sjever"- Potoci, Dom u Blagaju i Muzički centar Pavarotti u Kulturni centar Mostar u jednu organizaciju.

Piše: Almedina Bečić/dnevni list