U mostarskoj katedrali zaređeno šest svećenika

ređenje, Mostar, katedrala
...ih je msgr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.

Na Svetoj misi zaređeni su don Tomislav Zubac iz župe Mostar, fra Dario Galić iz župe Čerin, fra Hrvoje Miletić iz župe Sesvete - Zagreb, koji je proteklu godinu kao đakon proveo službujući u župi Međugorje, fra Antonio Šakota iz župe Čitluk, fra Goran Azinović iz župe Međugorje, don Ante Čarapina iz župe Drežnica - Mostar.

Biskup Ratko Perić u propovijedi je govorio o svećeničkom pozivu: „Božji poziv u učiteljsku, posvetiteljsku i voditeljsku službu povezan je izravno uz Božje stvaranje duše koju Bog ulijeva u tijelo, a tijelo roditelji daju. To je povlašten poziv osobi za služenje Bogu. Gospodin Isus kaže da ni jedno zvanje nije ostvareno a da nije od Boga isprošeno. Bog raspoređuje svoje pozive komu hoće, kada hoće i kako hoće i uvijek će biti zvanja gdje se Božje zapovijedi opslužuju, gdje se Boga moli i pokora čini. Upitajmo se mi svećenici i redovnici i redovnice koliko mi svojim životom omogućujemo ili priječimo čitanje i očitovanje duhovnih zvanja u svojoj sredini. Isusa su progonili, prava, zdrava i na pravdi Boga i danas Ga progone i hoće sve do sudnjega dana.

Kolika se ta medijska halabuka protiv crkve odražava na smanjenje duhovnih zvanja, ne znamo. Znamo da su u komunističko vrijeme kad je bila zabranjena i vjera i crkva, svećenička zvanja cvjetala. Al znamo da ta medijska kampanja djeluje. Ako ne na one koji su pozvani, onda na njihove roditelje i pučanstvo. Eto razloga više da budemo posve Božji i da i opravdamo nadu koja je u nama.

Tri su prezbiterske službe koje vi danas po svetome redu primate, ali ćete isto tako ovih dana dobiti i dekrete za određenu službu i određenu župu. Te tri službe jesu: poučavanje, posvećivanje i upravljanje", kazao je biskup Perić i čestitao mladim svećenicima i njihovim roditeljima i obiteljima te im još pojasnio koliko je važno razgovarati s Bogom: Netko je uočio razliku između teologije i molitve i kazao: Teologija govori o Bogu, a molitva je razgovor s Bogom. Teologija je rasprava, do beskraja, diskusija za diskusijom. Neka nam nikad ne bude teško kleknuti i s Bogom razgovarati i svome zvanju i poslanju i o svojim suradnicima i o kušnjama, muci pa i o svojoj smrti.

medjugorje-info.com