Tko Mostaru krade blagdane: Slabo kićenje, nema programa i zabave, ni dočeka za 2012.

Veselje podijeliti s drugima

Mostarci se s pravom pitaju tko im krade blagdanski ugođaj i zašto se u njihovom gradu taj najradosniji katolički blagdan ne obilježava kao svugdje u svijetu.
Građani će zasigurno samoinicijativno kao i do sada okititi svoja dvorišta, balkone, poslovne prostore i prozore te tako dostojanstveno obilježiti svoj blagdan. No, građanima ovoga grada, koji po svemu želi biti europski, zasigurno nije dostatno siromašno kićenje pokoje ulice i trga već korištenom rasvjetom i jedan bor na trgu da bi se osjetila blagdanska radost koja bi nas barem na trenutak izvukla iz svakodnevnog sivila.

Piše: Ivana Previšić/dnevni list

Mostarska odvjetnica Nada Dalipagić smatra kako je blagdansko kićenje grada kao i organiziranje dočeka Nove godine na otvorenom običaj koji doprinosi općoj radosti koje u ovim teškim vremenima građanima ovoga grada zasigurno nedostaje.
- Baš mi je žao i ne mogu vjerovati da se ne mogu iznaći sredstva da se nešto slično organizira. Ne bi trebala neka velika sredstva, mislim da kod nas nema volje i da se jednostavno izgubio smisao da se napravi nešto lijepo, na radost svih nas. Blagdansko ozračje i doček na otvorenom je jednostavno nešto što grad čini gradom, što omogućuje da se ljudi okupe i da se zajednički vesele, a to je bitno ljudima, kazala je Dalipagić. Navodi kako je veseli što će barem biti organiziran "Zimski grad" na Kantarevcu kako bi se barem djeca razveselila s obzirom da su inače u ovom gradu ukinuta bilo kakva događanja.


- Bit je božićnih blagdana da se proslavi u krugu obitelji, ali isto tako bit je i da ozračje prenesemo i na naše ulice, da nam grad bude lijepo okićen i da božićno i novogodišnje veselje podijelimo s ljudima vani, kazala je Dalipagić.
Mostarski umjetnik Marin Topić smatra kako je Mostar sve to imao kad je 'bio europski ustrojen grad, kad je imao šest općina i distrikt' .
- Tad je bilo i došašće u Mostaru i doček Božića i Nove godine, tad je grad Mostar bio okićen kao svaki drugi europski grad. A onda kad je nekome iz Sarajeva iz Hrvatskog narodnog vijeća palo na pamet ukinuti Statut Grad Mostara, tad je ukinuto i elementarno demokratsko pravo da se poštuje politička volja izbornih jedinica. Dobili smo grad koji ne može funkcionirati i tad je sav novac iz Mostara prebačen u Sarajevo. Sada nijedne od tih manifestacije nema, jer nema novaca, a iste se sad održavaju u Sarajevu.
Više figura ima u jaslicama nego Hrvata katolika u Sarajevu. I ti koji vode tu politiku zaboravljaju jednu rečenicu iz evanđelja koja glasi: 'Ako te jedan dio tijela navodi na grijeh, odsijeci ga da bi spasio drugi', kazao je Topić.

Bitna je volja

Gradski vijećnik Milenko Paunovski je mišljenja, iako se svake godine gradski proračun slabije puni od predviđenog, da se sredstva za organiziranje dočeka na otvorenom mogu izdvojiti.
- Nije tu potrebno neki veliki novac, bitna je volja i malo više truda. Bar da se osjeti blagdanski ugođaj. Pred nama su veliki blagdani i grad bi trebao biti ljepše okićen i trebao bi se organizirati doček, ako ništa, bar zbog mladeži. Posebna je priča sad zašto nije, tko se trudi i koliko se trudi. Mislim da se Gradska uprava ne trudi jer najvažnija je u svemu volja, a kad ima volje, onda ima i sredstava, kazao je Paunovski.
Mišljenja je da je Mostar, kad je u pitanju blagdanski ugođaj i sadržaji koji se nude u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, u odnosu na druge gradove, kako u BiH, tako u i susjednim zemljama i Europi, ispod svake razine.
- U koji god europski grad da sad dođete, zatekli biste atmosferu kao da je sutra Božić, kazao je Paunovski.

'Zimski grad' na Kantarevcu

Za potrebe kićenja grada gradske vlasti osigurale su oko 18 tisuća maraka i to za ukrašavanje svih raskrižja u gradu, kao i postavljanje jaslica. Ove godine je, zbog radova koji se izvode na Španjolskom trgu, bor postavljen na Rondou, ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače. Gradske vlasti navode kako se zbog nedostatka sredstava svake godine koristi ista dekoracija koju je Grad naslijedio od nekadašnjih općina. Pozitivno u svemu ovome je organiziranje "Zimskog grada" koji će se ove godine nalaziti na Kantarevcu. Pripreme za "Zimski grad" su tek počele te će tako na prostoru Kantarevca biti postavljene kućice i štandovi s čestitkama i nakitom. Spomenuti sajam održavat će se od 9. prosinca do 8. siječnja iduće godine.
Grad je sudionicima sajma osigurao dvadesetak tezgi i kućica koje će biti moguće iznajmiti po cijeni od 5 maraka po kvadratnom metru dnevno. Sudionici sajma, koji imaju svoje tezge, moći će iznajmiti prostor za njihovo postavljanje po cijeni od 3 marke po kvadratnom metru tezge dnevno ili 60 maraka po kvadratnom metru tezge za cijelo vrijeme trajanja sajma. Pozitivna vijest u Mostaru ove godine su Djedovi Božićnjaci koji skupa s ukrašenim i veselim vlakićem Bubijem uveseljavaju najmlađe. Iako pohvalno, veliki broj roditelja se složio kako je cijena od 5 maraka za vožnju vlakićem ipak previsoka.