FOTO  Studenti osječke Umjetničke akademije gostuju s predstavom 'Skriveno u oku'

osjecani u hnk mostar

... nastavnika Tatjane Bertok-Zupković, Roberta Raponje i Katice Šubarić. Nastala je prema motivima istoimene knjige osječke književnice Helene Sablić Tomić.

Njezine putopisne priče, intimne i refleksivne, pretočene u scensku igru, postaju množina glasova koji se susreću i poopćavaju iskustvo, ali ga istovremeno ostavljaju dovoljno intimnim za identifikaciju autorskog, osobnog. To se osobno, u procesu višeglasja pristutnog tijekom izvedbe, može identificirati i kao intimno iskustvo gledatelja, svakog onog tko putuje i doživljava putovanje. Upravo je to, omogućavanje da intimno postane opće i identificira se u publici kojoj se knjiga, a onda i predstava, obraćaju, vrijednost „Skrivenog u oku".

Vrlo razveden i kreativan scenski pokret (Vuk Ognjenović i Goran Vučko) koristi prostor, evocirajući, tek uz pomoć glumačkih interakcija (posebno zanimljivih u interakciji cijelog ansambla), trenutke s putovanja, ali i emocionalne i refleksivne doživljaje autorice. Uz nenametljivu, a prisutnu i ilustrativnu video projekciju Davora Šarića (prikazuje snimke iz mjesta spominjanih u tekstu, ali sa razumijevanjem detalja, ne razglednički) te glazbu Ivana Bobića, ostvarena je, prvenstveno vizualno, vrlo dojmljiva predstava.

„Skriveno u oku" bit će izvedeno na sceni HNK Mostar u utorak, 8. 5. 2018., s početkom u 20 sati. Ulazak je slobodan.