Stop pušenju u mostarskim školama

U dostavljenom priopćenju (odluci) se navodi da su službenici prilikom obilaska škola uočili učenike da konzumiraju cigarete, piše jabuka.tv.

"Podsjećamo Vas da je članom 3. stav. točka 1. Zakona o ograničenoj uporabi duhanskih prerađevina (Službene novine FBiH broj: 6/98, 35/98, 11/99 i 50/11), zabranjena uporaba duhanskih prerađevina tj. pušenje u odgojno - obrazovnim ustanovama. Pušenje u školama je dozvoljeno samo u posebno određenoj prostoriji za pušače", navodi se u priopćenju upućenog svim osnovnim i srednjim školama Mostara.

"S tim u vezi, a u skladu sa članom 19. navedenog Zakona dužni ste istaknuti znak zabrane pušenja na vidnom mjestu u školi (u zbornici, na hodnicima). Zabrana pušenja odnosi se na sve školske prostorije, s tim da se u skladu sa članom 3. istog Zakona može odrediti jedna prostorija koja će poslužiti kao prostorija za pušače. S obzirom na djelatnost ustanove, mišljenja smo da istu prostoriju pušači mogu koristiti samo za vrijeme velikog odmora i u slobodno vrijeme", navedeno je.

Posebno je napomenuto da će škole koje se ne budu pridržavale navedenog biti sankcionirane novčanom kaznom od 500 do 2000 maraka, a direktori kao odgovorne osobe u ustanovi novčanom kaznom od 100 do 150 maraka.

Također, ističe se da će novčano na licu mjesta biti kažnjena i osoba koja puši u školskim prostorijama. Dopis koji je upućen svim osnovnim i srednjim školama na području Grada Mostara potpisala je šefica službe, a prenosi jabuka.tv.