FOTO  Stari most večeras osvijetljen u plavo

Dan Europe, Stari most

Dan Europe obilježava se širom Europe 9. svibnja. Tako je on večeras i u Mostaru, obilježen na poseban način.

Naime, mostarski Stari most osvjetljen plavim bojama EU.

Podsjetimo, 9. svibnja 1950. Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog, poznatiji kao "Schumanova deklaracija", smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija.

Stari most u Mostaru je, povodom Dana Europe, bio osvijetljen bojama Europske unije, ali i u bojama jedne od vrhunskih priča koje su pozicionirale Mostar na mapi regionalno značajnih gospodarskih središta - konferencije Connecto 2021 i INTERA Tehnološkog Parka. 

Upravo je INTERA organizacija koja je dulje vremena središte promocije europskih vrijednosti, suradnje, sinergije i strateškog djelovanja u kontekstu realizacije nekoliko iznimno značajnih projekata sufinanciranih sredstvima Europske unije, a koji izravno doprinose povećanju broja radnih mjesta, novim tehnologijama u biznisu te podizanju svijesti o očuvanju okoliša. 

Dan Europe prilika je i za ukazati na značaj do sada realiziranih projekata koji su doprinijeli unaprjeđenju gospodarskog okruženja u Hercegovini, ali i šire te koji su ojačali brojne segmente društva kroz primjenu inovacija i novih tehnologija u poduzetništvu, ali i otvaranje vrata za usvajanje novih znanja i praksi. Dokaz tomu su, do sada, 14 implementiranih projekata sufinanciranih sredstvima različitih europskih fondova.

Poveznica Mostara i Europske unije dodatno će biti naglašena i ovoga ljeta kada se održava Connecto 2021, sada već tradicionalna platforma za povezivanje domaćih i inozemnih poduzeća, koja će biti značajna prilika za razmjenu vrijednih iskustava s ciljem realizacije poslovnih ideja u BiH. Ovom konferencijom INTERA Tehnološki Park nadopunjuje svoja nastojanja realizirana kroz Europsku poduzetničku mrežu, priopćeno je iz Tehnološkog parka.