Šokantno: Škole u Mostaru pred zatvaranjem, vlasti ne nalaze rješenje

škola rodoč
Ovo je potvrđeno na jučerašnjem sastanku koji je u organizaciji Aktiva ravnatelja osnovnih škola HNŽ-a, koje nastavu izvode na bosanskom jeziku, u IV osnovnoj školu okupio predstavnike vlasti Grada Mostara, HNŽ-a, vijeće roditelja i sindikalnih organizacija.

- Mostarske osnovne škole od početka školske 2013./2014. godine nisu dobile ni feninga za materijalne troškove, pa nisu u mogućnosti nabaviti ni ono najosnovnije kao što su krede i spužve, ali ni platiti račune, te su im zbog neplaćanja isključeni telefoni, a uskoro će i struja jer su opomene već davno stigle.

Ovo su samo neki od iznesenih problema na jučerašnjem sastanku koji se, kako je rečeno, moraju po hitnom postupku rješavati. Međutim, sva priča svela se na jednu općepoznatu konstataciju da je problem veliki i da ga treba riješiti.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, koji nije mogao ponuditi konkretno rješenje, kratko je rekao da će dati sve od sebe kako bi se neizmirene obveze što prije riješile.

Ministar obrazovanja HNŽ-a Zlatko Hadžiomerović, koji je ustvrdio da se problem sustavno mora riješiti, na sebe je preuzeo obvezu u roku od tjedan dana organizirati sastanak na kojem će biti nazočni ministar financija i predsjednik Skupštine, na čelu s premijerom Vlade HNŽ-a, te gradonačelnik Grada Mostara s načelnicima, te ravnatelji osnovnih škola i predstavnici sindikalnih organizacija kako bi konačno pronašli način za rješavanje problema.

- Nismo mi ni očekivali da će se na ovom sastanku riješiti problem. Međutim, alarmantna je situacija i u vremenu kada se prave proračuni za sljedeću godinu, smatrali smo da je vrlo bitno skupiti sve sudionike koji su odgovorni za obrazovanje kako bismo pronašli neko rješenje, kazao je predsjednik Aktiva ravnatelja Edin Idrizović.

Međutim, iz sindikalnih organizacija su poručili da su siti lažnih obećanja i da će nastaviti s pripremama za prosvjede koje su već najavili.

- Sigurno da je do ovoga sastanka došlo aktivnostima sindikata jer već se čulo da planiramo prosvjed ako se ne dogovore. Upravo je sindikat ponudio rješenje, a to je da županija preuzme troškove financiranja za nastavnike, a Grad Mostar za učenike i materijalne troškove, a na sastanku ćemo sjesti i pogledat se u oči te ustanoviti tko je kriv, ako ne bude rješenja, kazao je predsjednik Sindikata osnovnih škola koje rade po hrvatskom planu i programu Slavko Lauš.

To će, kako je poručio, ujedno odrediti hoće li se eventualni prosvjedi održavati pred zgradom Skupštine, Vlade HNŽ-a ili gradske vijećnice Grada Mostara.

Dnevni list