Slobodan ulazak na glazbeno-poetsko-scenski kolaž „Hercegovina“

HNK Mostar, Mala scena HNK Mostar
Kada je prije šest godina Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru počelo s glazbeno-poetsko-scenskim kolažom „Hercegovina", umjetnički savjetnik HNK Mostar Dragan Komadina zaželio je dug život ovom repertoarno i kulturološki vrijednom kazališnom fenomenu, svojevrsnom živom spomeniku pjesničkoj baštini, koja se u najkraćem može sažeti u formulu: tisuće stihova, stotine pjesnika, pet stoljeća - od renesanse do danas, petero glumaca i jedna mistična zemlja, kao neiscrpno vrelo poetske inspiracije - Hercegovina. Prije svega, fascinira refleksivni potencijal ovog toposa, koji ovu regiju čini, uistinu, jednom od najopjevanijih na svijetu.

„Ako igdje na svijetu, a ono ovdje, potvrđuje se iskonsko pravilo i čovjekov znak i zakon: da bijeda i jad puštaju životonosnije, jedrije, plodnije i otpornije korijene od snage i moći." Ove riječi Anđelka Vuletića samo su dio razloga opčinjenosti pjesnika Hercegovinom. Teško je i pokušati pobrojati sve moguće simptome „kontaminiranosti" ovom zemljom. Stotine autora koji su pisali i pjevali o njoj svjedočanstvo je kako je ona istodobno i neotuđiv dio našeg identiteta, ali i neobjašnjivi magnet pjesnikinjama i pjesnicima koji nisu rođeni u Hercegovini.

Zatvaranje ovog peotskog kruga i višegodišnje scensko druženje s poezijom i stihovima, najviše ima zahvaliti glumcu Robertu Peharu koji je idejno, redateljski i interpretativno dao ključan obol, skupa s Velimirom Pšeničnikom Njirićem, Tinom Laco, Majom Lasić i Jelenom Kordić Kuret. Ukupno stotinu i osamnaest pjesnika i sto sedamdeset i šest pjesama.

Kolaž će biti izveden u utorak, 12. 2. 2019. s početkom u 20 sati, a ulazak je slobodan.