SKB Mostar: Još nikakve odluke u predmetu četiri preminule bebe

SKB Mostar, operacija, Mostar, SKB Mostar, operacija, teška prometna nesreća, teža prometna nesreća, SKB Mostar, krv, operacija, SKB Mostar, SKB Mostar, zahvala, javna zahvala, SKB Mostar, pomoć, simpozij, SKB Mostar, SKB Mostar, dugovanja, SKB Mostar, SKB Mostar, donacija, kredit, SKB Mostar, odjel pedijatrije SKB Mostar, KB Safet Mujić, Mostar, hemodijaliza, SKB Mostar, SKB Mostar, Mostar, SKB Mostar, Zračna luka Mostar, SKB Mostar, SKB Mostar, Grude, Posušje, Tomislavgrad, SKB Mostar, pretučen, Mostar, SKB Mostar, Mostar, SKB Mostar, bolnica, liječnici, sindikat, demant, SKB Mostar, Ante Kvesić, SKB Mostar, doprinosi, mirovina, bolest, Hercegovina, Sanda Miljko, vozač, SKB Mostar, SKB Mostar, Mostar, bolnica, zmije, ujed zmije, ugriz zmije, bik, Mostar, pad sa zgrade, SKB Mostar, SKB Mostar, Mostar, SKB Mostar, motorne sanke, prometna, prometna nezgoda, Mostar, bebe, istraga, smrt bebe, Mostar, BOLNICA MOSTAR, Klinička bolnica Mostar, Milan Kujundžić, SKB Mostar, virus, bakterija
... od ukupno zaraženih osam, Tužiteljstvo HNŽ-a nije donijelo nikakvu odluku.

Tako se ni danas ne zna hoće li u ovom predmetu biti otvorena istraga ili ne. Zbog čega je ovaj predmet zapeo u ladici, pitaju se i roditelji preminulih bebe, ali i njihova punomoćnica Nada Dalipagić.

Dalipagić je pismenim putem od Tužiteljstva zatražila da joj se kao punomoćnici odgovori u kojoj se fazi nalazi predmet, ali odgovor nije dobila. I roditelje, s kojima smo u stalnom kontaktu, zanima koja je odluka Tužiteljstva u ovom predmetu i zašto je sve stalo.
Tužitelj ne odgovara

Predmetnom tužitelju Milanu Ristiću upit smo slali nekoliko puta u srpnju, no odgovor nismo dobili, pa smo ga ponovili i u utorak. Ni telefonskim putem ga nismo uspjeli kontaktirati. U Tužiteljstvu su nam kazali da je u uredu ali se ne javlja, pa na ponovljeni poziv da pozovemo u srijedu, jer je "tužitelj izašao". U srijedu je tužitelj "imao stranke".

Tako smo ostali bez odgovora na pitanje ima li u ovom slučaju temelja za kazneni progon, na koju informaciju roditelji preminulih beba svakako imaju pravo. Podsjetimo, u Mostaru su 16. i 21. kolovoza, te 10. rujna preminula tri dječaka od sepse, piše Dnevni list.

Sva tri dječaka, od čega dva iz Mostara i jedan iz Drvara su imala bakteriju. Četvrta preminula beba bila je djevojčica iz Stoca. Preminula je 23. kolovoza, a također je bila zaražena klebsiellom pneumonija. U slučaju je posebno zanimljivo da je bolnica svih osam zaraženih beba prijavila 50 dana od prvog zaraženog djeteta, a isto je je po zakonu trebala učiniti odmah, istodobno i Federalnom zavodu i ovlaštenom županijskom zavodu, no isto je uradila tek po dolasku inspektora iz Sarajeva u bolnicu.

Cijelu priču su iz bolnice demantirali sve do trenutka kada su pisanje medija potvrdili federalni inspektori. Bolnica je gotovo mjesec dana tvrdila da infekcije nema, a tek 12. listopada prošle godine na konferenciji za tisak priznaju da su bebe bile zaražene, no umanjuju težinu beba i dodaju "teške dijagnoze", šaljući tako poruku da bi bebe preminule i bez bakterije.

Datumi i događaji

Prisjetimo se nekih datuma iz slučaja. 15. rujna ravnatelj Ante Kvesić tvrdi da je u bolnici "sve sterilno" i demantira sva pisanja utemeljena na iskazu roditelja, premda isti taj dan u SKB Mostar zasjeda Povjerenstvo za infekcije o ponovnoj pojavi infekcije o kojoj je ravnatelj obaviješten 12. rujna. Nakon pisanja 26. i 27. rujna Federalna uprava za inspekcijske poslove vrši nadzor u bolnici, a tek tada - 27. rujna bolnica Zavodu za javno zdravstvo HNŽ prijavljuje infekciju. Nakon što je i inspekcija potvrdila pisanja Sveučilišna klinička bolnica 12. listopada 2016. održava konferenciju za tisak na kojoj priznaje infekciju.