SKB Mostar: Još nikakve odluke u predmetu četiri preminule bebe

SKB Mostar: Još nikakve odluke u predmetu četiri preminule bebe
... od ukupno zaraženih osam, Tužiteljstvo HNŽ-a nije donijelo nikakvu odluku.

Tako se ni danas ne zna hoće li u ovom predmetu biti otvorena istraga ili ne. Zbog čega je ovaj predmet zapeo u ladici, pitaju se i roditelji preminulih bebe, ali i njihova punomoćnica Nada Dalipagić.

Dalipagić je pismenim putem od Tužiteljstva zatražila da joj se kao punomoćnici odgovori u kojoj se fazi nalazi predmet, ali odgovor nije dobila. I roditelje, s kojima smo u stalnom kontaktu, zanima koja je odluka Tužiteljstva u ovom predmetu i zašto je sve stalo.
Tužitelj ne odgovara

Predmetnom tužitelju Milanu Ristiću upit smo slali nekoliko puta u srpnju, no odgovor nismo dobili, pa smo ga ponovili i u utorak. Ni telefonskim putem ga nismo uspjeli kontaktirati. U Tužiteljstvu su nam kazali da je u uredu ali se ne javlja, pa na ponovljeni poziv da pozovemo u srijedu, jer je "tužitelj izašao". U srijedu je tužitelj "imao stranke".

Tako smo ostali bez odgovora na pitanje ima li u ovom slučaju temelja za kazneni progon, na koju informaciju roditelji preminulih beba svakako imaju pravo. Podsjetimo, u Mostaru su 16. i 21. kolovoza, te 10. rujna preminula tri dječaka od sepse, piše Dnevni list.

Sva tri dječaka, od čega dva iz Mostara i jedan iz Drvara su imala bakteriju. Četvrta preminula beba bila je djevojčica iz Stoca. Preminula je 23. kolovoza, a također je bila zaražena klebsiellom pneumonija. U slučaju je posebno zanimljivo da je bolnica svih osam zaraženih beba prijavila 50 dana od prvog zaraženog djeteta, a isto je je po zakonu trebala učiniti odmah, istodobno i Federalnom zavodu i ovlaštenom županijskom zavodu, no isto je uradila tek po dolasku inspektora iz Sarajeva u bolnicu.

Cijelu priču su iz bolnice demantirali sve do trenutka kada su pisanje medija potvrdili federalni inspektori. Bolnica je gotovo mjesec dana tvrdila da infekcije nema, a tek 12. listopada prošle godine na konferenciji za tisak priznaju da su bebe bile zaražene, no umanjuju težinu beba i dodaju "teške dijagnoze", šaljući tako poruku da bi bebe preminule i bez bakterije.

Datumi i događaji

Prisjetimo se nekih datuma iz slučaja. 15. rujna ravnatelj Ante Kvesić tvrdi da je u bolnici "sve sterilno" i demantira sva pisanja utemeljena na iskazu roditelja, premda isti taj dan u SKB Mostar zasjeda Povjerenstvo za infekcije o ponovnoj pojavi infekcije o kojoj je ravnatelj obaviješten 12. rujna. Nakon pisanja 26. i 27. rujna Federalna uprava za inspekcijske poslove vrši nadzor u bolnici, a tek tada - 27. rujna bolnica Zavodu za javno zdravstvo HNŽ prijavljuje infekciju. Nakon što je i inspekcija potvrdila pisanja Sveučilišna klinička bolnica 12. listopada 2016. održava konferenciju za tisak na kojoj priznaje infekciju.