SKB Mostar: dobrovoljne akcije darivanja krvi

Od 5.do 11.studenog akcija darivanja krvi upriličena je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru a od 12 do 16.studenog akcija je planirana na Fakultetu zdravstvenih studija.

Danas se akcija provodi na Građevinskom fakultetu, sutra (14.studenog) na Fakultetu računarstva i strojarstva a četvrtak 15.studenog rezerviran je za Ekonomsku i elektro školu u Mostaru.

U nadolazećem periodu akcija darivanja krvi za građanstvo bit će organizirana u Čapljini a u srijedu 21.studenog darivanje krvi obavit će se na Ekonomskom fakultetu. U četvrtak 22.studenog darivati krv možete u školi u Posušju, u utorak 27.studenog na Pravnom fakultetu, 28.studenog na Agronomskom fakultetu te 29.studenog u školi u Grudama.

„Mjesec darivanja krvi" će biti prosinac kada je KB Mostar pripremio još 14 akcija.

Akcije se najčešće provode na fakultetima budući da su studenti idealni kandidati za darivanje krvi. Prema riječima dr.Jadranke Knežević, pročelnice Odjela za transfuziologiju SKB Mostar, odziv studenata nije zadovoljavajući i mogao bi biti puno bolji.

„Na žalost na Medicinskom fakultetu krv su dala samo tri studenta. Neznam kakav će odziv biti na Fakultetu zdravstvenih studija budući da je ta akcija u tijeku i traje do petka, no danas očekujemo nekih dvadesetak studenata. Mislim da bi studenti više trebali misliti o ovom problemu budući da je to populacija koja je najzdravija", ističe Dr. Jadranka Knežević za Studio 88.

Zalihe krvi u KB Mostar mijenjaju se iz minute u minutu, no svakako najveći problem stvara nedostatak negativnih krvnih grupa.

„Trenutno smo ostali bez krvne grupe 0 i krvne grupe A, no stalni problemi su nedostaci negativnih krvnih grupa. Situacija je takva da zaliha ima za danas i za sutra i da možemo pet dana raditi hitne slučajeve za koje se zalihe ne diraju", kazala je Dr. Knežević.

Zalihe tekućine koja život znači nikad ne bi bile upitne kad bi svaki čovjek barem jednom u životu darivao krv.

Krv može davati svaki čovjek dobrog općeg zdravstvenog stanja koje uključuje sljedeće karakteristike:
• dob: od 18 do 65 godina,
• tjelesna težina: iznad 55 kg - proporcionalna visini,
• tjelesna temperatura do 37°C,
• krvni tlak: sistolični 90-180 mmHg, dijastolični 50-110mmHg,(vrijednosti normalnog tlaka : • puls: 50-110 otkucaja u minuti,
• hemoglobin: muškarci 135 g/L, žene 125 g/L.

Tko god želi darivati krv, bez obzira na organizirane akcije, može to učiniti na Odjelu za transfuziologiju na Bijelom brijegu svakim danom u razdoblju od 07.30 do 13.30h.