Skandalozno: Stjepan-grad je iz povijesnog djela Blagaja – izbačen

...o urbanističkoj osnovi regulacijskog plana povijesnoga gradskog područja Blagaj za razdoblje 2011. - 2021. Nositelj aktivnosti je Federalno ministarstvo prostornog uređenja koje je u svom projektnom zadatku tražilo da u urbanistički obuhvat uđe i vrlo važan nacionalni spomenik prvog stupnja na tom prostoru, Stjepan-grad. Taj spomenik je svega 260 metara udaljen od izvora Bune i sasvim je logično da on uđe u urbanistički obuhvat, piše Večernji list.

Dalekosežne posljedice

Međutim, ovaj nacionalni spomenik, koji je taj status dobio još 1965., na kraju je izostavljen, što bi moglo imati dalekosežne posljedice za kasnije graditeljske i druge aktivnosti koje će se provoditi na području Blagaja.

Na to upozorava i zastupnica HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH i bivša federalna ministrica zaštite okoliša i turizma Katica Čerkez. „Na toj lokaciji su rađena značajna arheološka istraživanja i potpuno je neshvatljivo da takav spomenik bude izostavljen. Resorni ministar mi nije znao objasniti zašto se postupilo tako. Također mi nije jasno zašto se uopće ne spominju temelji crkve svetog Kuzma i Damjana, dok su snažno neki drugi spomenici kao Karađoz-begov most, Tekija, Careva džamija, Kolakovića kuća i pravoslavna crkva sv. Vasilija. Ne znam što je razlog izostavljanja Stjepan-grada, ali znam da je to jedini spomenik koji govori da su na tom prostoru i prije Osmanlija bile neke civilizacije", ističe Čerkez.

Značaj spomenute odluke je tim veći ako se zna da će u blizini Blagaja prolaziti trasa koridora Vc. Čerkez strahuje da bi ignoriranje Stjepan-grada i njegovo isključivanje iz urbanističke osnove Blagaja moglo imati veze s planovima o izgradnji autoceste. Ona smatra kako određene odgovore mora dati i Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, ali da se u sve trebaju uključiti i institucije HN županija i Grada Mostara. Tim prije što Zakon o prostornom planiranju i korištenju zemljišta FBiH predviđa da županijska skupština daje suglasnost.

Izjašnjenje Doma naroda

„Mi ćemo inzistirati da se ovo pitanje potpuno rasvijetli, jer o ovome se treba izjasniti i Dom naroda. Ja osobno ću kroz zastupničko pitanje tražiti od Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenik BiH objašnjenje zašto nije stavljen u zaštitu takav jedan spomenik kao što je Stjepan-grad", kaže zastupnica HDZ-a BiH Katica Čerkez.