Siromašni Mostarci kupuju kruh 'od jučer' za 20 feninga

Ovo je ustanovila ekipa Dnevnog lista tijekom jučerašnjeg posjeta mostarskim pekarnicama kad su pekari sami priznali da 'kruh od jučer' po vrlo niskim cijenama prodaju već u ranim jutarnjim satima.

Djelatnica jedne pekarske radnje, koja je zbog osjetljivosti teme željela ostati anonimna, tvrdi da ima stalne kupce kojima ostavlja kruh od prethodnog dana, a prodaje ga po cijeni od 20 feninga.

Za 3 marke nahraniti dvije obitelji

Stari kruh u gradskim pekarnicama uvijek se prodavao, ali kako su objasnili djelatnici istih, to je uvijek bilo u velikim količinama i znalo se da je to isključivo hrana za stoku, ali u posljednjih godinu dana kupci starog kruha, nažalost, postali su sasvim nova klijentela, koja slasne zalogaje čeka u ranim jutarnjim satima, jer si ne može priuštiti svježi kruh.

- Cijena običnog kruha koji se prodaje za 1,50 maraka za brojne građane je previsoka, kazao je vlasnik pekarnice Dimal Ismet Muhadri, koji tvrdi da od ukupnog broja posjetitelja u njegovu radnju svakodnevno ulazi 20 posto gladnih osoba i što je najgore, starog kruha u njihovoj radnji ne bude koliko se traži.
Stoga vjeruje da su se čak neke obitelji organizirale tako da naizmjence kupuju stari kruh da prehrane obitelji.

U jednoj vreći, prema procjeni pekara, količina peciva dostatna je za dnevne potrebe dvije veće ili tri prosječne obitelji.

- Staro pecivo koje prodajemo za tri marke bude u vreći od 25 kilograma, a bude tu svih vrsta peciva: kifle, buhtle, kruh, pa čak i pita, kazao je Muhadri koji je do sada nahranio nebrojeno gladnih usta. Kroz svoj dugogodišnji rad i kontakte s ljudima, kaže, nije nikada vidio veće siromaštvo, što mu se reflektiralo i na smanjenje profita.
Zarada se smanjila i kod ostalih pekara u gradu, te nam je čak Mahmut Krasniči, koji je od 1986. godine vlasnike kultne pekare na Rudniku, priznao da nikad nije bila slabija prodaja, ali on to veže uz novo radno vrijeme i zabranu prodaje iz 23 sata, zbog čega mu čak ostaje više starog peciva nego ikad.

Kupuje se samo osnovno

Iako su lepine i kifle, po njegovim riječima, visoke kvalitete i budu sveže čak tri dana, ipak ih prodaje u vreći od 25 kilograma za 4 marke, a kupci tih starih peciva se pojavljuju među prvima.

- Siromašnih je bilo uvijek pa tako i sada, kazao je Krasniči, navodeći kako ne prođe dan da netko ne dođe i zamoli ga za jedan kruh.

Drukčije nije ni u pekarnici Roko na Balinovcu gdje su se stvarali redovi kupaca za slasne kifle po kojima su prepoznatljivi, ali sad, kako je kazala tamošnja djelatnica, sve se svodi samo na kupnju osnovnog, a to je, kako naglašava, znatno utjecalo i na manje prihode.