SINDIKAT MUP-A HNŽ Problema ima, ali je stanje puno bolje nego što je bilo

Policija MUP HNŽ
Hercegovina.info

Nakon što se oglasio ministar unutarnjih poslova (MUP) Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ) povodom anonimnog pisma kojeg su medijima dostavili 'nezadovoljni policijski službenici', stigla je i reakcija Sindikata policije u HNŽ.

U reakciji Sindikata se navodi: "U članku pod naslovom 'Policajci podnijeli krivičnu prijavu protiv ministra Bevande?' objavljenom 16.3.2021. godine navodi se da je navodna krivična prijava protiv ministra unutarnjih poslova podnesena jer je 'nezakonito primao plaću po osnovu Kolektivnog ugovora između Vlade HNŽ i Sindikata policije'. 

Kako je Sindikat policije kao kreator i potpisnik ovog Kolektivnog ugovora dužan da se brine za pravilnu primjenu i izvršenje njegovih odredaba, u cilju istinitog informiranja javnosti dužni smo istaknuti da su odredbe Kolektivnog ugovora u smislu kategorija zaposlenika na koje se isti odnosi veoma jasne i precizne. Ne želeći da prejudiciramo bilo čiji krivicu ili nevinost, nadležnim institucijama ostavljamo da utvrde sve činjenice vezano za ovu problematiku.

Pošto je naš Sindikat i u ministrovom odgovoru spomenut kao dugogodišnji socijalni partner Vlade i MUP-a HNŽ, motivirani ljudskom stranom dužni smo istaknuti sljedeće:

- Nakon dugogodišnjeg ignorantskog odnosa prethodnih ministara unutarnjih poslova dolaskom gosp. Slađana Bevande na ministarsku poziciju vremenom smo izgradili jako korektan socijalni dijalog, koji je rezultirao poboljšanjem materijalnog i radno-pravnog statusa policijskih službenika i državnih službenika i namještenika u MUP-u HNŽ;

- Prema informacijama koje smo dobili od članova našeg pregovaračkog tima zaduženog za izradu Kolektivnog ugovora, isti su tijekom cijelih pregovora nailazili na veliko razumijevanje članova pregovaračkog tima Vlade HNŽ i niti jednom nisu bili pod bilo kakvim pritiskom da se u korištenje prava definiranih Kolektivnim ugovorom uvede bilo koji zaposlenik kojem to pravo ne pripada;

- Kada govorimo o neisplatama dugovanja po izvršnim sudskim odlukama dužni smo istaknuti da je navedena problematika bila dio svih službenih i neslužbenih sastanaka sa ministrima unutarnjih poslova i financija, te da su isti uvijek korektno pred ostatkom Vlade zastupali dogovorena rješenja, koja su zbog procedura usvajanja odluka Vlade HNŽ kao kolektivnog organa, samo djelomično provedena.

- Javnost je već dovoljno upoznata sa svim problemima vezanim za nedostatak policijskih službenika, nemogućnost njihovog unapređenja, dugogodišnje nepostojanje komesara policije i Policijskog odbora, kao i tijela neophodnih za neometano funkcioniranje Uprave policije i MUP-a HNŽ u cjelini, o čemu smo, također, bezbroj puta raspravljali sa resornim ministrom sa kojim smo i u tom segmentu postigli visok stupanj suglasnosti. Sa žaljenjem konstatiramo da do sada na tom polju nije bilo velikog uspjeha pošto je za rješenje navedenih problema potrebno zajedničko djelovanje institucija zakonodavne i izvršne vlasti u našoj županiji.

Sindikat policije ovom prilikom još jednom apelira na Skupštinu i Vladu HNŽ da učini sve što je u njihovoj moći da u najskorije vrijeme pokrenu proceduru izbora komesara policije, Policijskog odbora i svih tijela potrebnih za nesmetan i kvalitetan rad MUP-a HNŽ. Također, Vladu HNŽ pozivamo da u najkraćem roku iznađe način za ubrzanu isplatu dugovanja po izvršnim sudskim odlukama.

U nadi da ćete ovu našu reakciju napisanu u najboljoj namjeri za što bržim i kvalitetnijim prevazilaženjem nagomilanih problema u cijelosti objaviti, srdačno Vas pozdravljamo", navedeno je u reakciji Sindikata policije u HNŽ.