SFF U Mostaru svjetska premijera babe

SFF U Mostaru svjetska premijera babe
Hercegovina.info

Svjetskom premijerom filma 'Koncentriši se, baba' bh. redatelja Pjera Žalice u petak je otvoren 26. Sarajevo Film Festival (SFF), ali u online formatu zbog pandemije koronavirusa.

Publika će ove godine brojna ostvarenja domaće, regionalne i svjetske kinematografije moći pratiti putem online platforme ondemand.sff.ba. Uoči otvorenja, direktor SFF-a Mirsad Purivatra rekao je medijima da je čudan osjećaj nakon 25 godina biti bez gostiju i gledatelja, te imati festival u drugom obliku.

"Važno je imati festival, ali imati festival bez publike je zaista tužno. Nadajmo se samo ove godine. Uradili smo sve, ali odluka je bila takva da je prerizično dovesti posjetitelje u mogućnost zaraze. Mislim da je ovo najbolja odluka, koliko god bila teška", dodao je Purivatra, prenosi Fena.

Uz strogo poštivanje higijensko-epidemioloških mjera, započeo je dio programa Sarajevo Film Festival koji je će se zbog pandemije koronavirusa održati u Mostaru, pod otvorenim nebom, javlja Agencija Anadolija. Prve večeri u gradu na Neretvi prikazan je film 'Koncentriši se, baba', Pjera Žalice. Cilj organizatora preseljenjem u Mostar bio da se publika ipak dovede u kino.

'Mostarske' projekcije festivala održavaju se u industrijskoj zoni grada, na vanjskom dijelu prodajnog centra 'Plaza'. Projekcijama inače može prisustvovati po stotinu posjetitelja, kojima su čak dostupne i ležaljke kako bi ugođaj bio kompletan.

Za nagrade Srce Sarajeva u natjecateljskim programima natjecat će se 49 filmova. U četiri natjecateljske selekcije - igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma, čak 29 filmova će zabilježiti svjetsku, šest međunarodnu, dva europsku, 11 regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

Program obuhvata filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbajdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Cipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Slovenije i Turske.

Također, festivalska publika će imati priliku pogledati i mnoge prateće sadržaje, kao što su Masterclass razgovori s pet renomiranih filmskih stvaratelja, ovogodišnjim dobitnicima Počasnog Srca Sarajeva Madsom Mikkelsenom i Michelom Francom, Michelom Hazanaviciusom, Bérénice Bejo i Rithyjem Panhom.