FOTO  SAZVUČJA Neobičan koncert održan je u Mostaru

Koncert Sazvučja u Kosači
Hercegovina.info

Zajednički koncert četiri nacionalna kulturna društava pod nazivom 'Sazvučja' održan je u petak u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača u Mostaru.

Koncert je jedan od projekata Međukulturnog vijeća BiH, koje je osnovano na temelju sporazuma o suradnji četiri temeljne organizacije kulture naroda BiH, i to BZK 'Preporod', HKD 'Napredak', SPKD 'Prosvjeta' i JKPHD 'La Benevolencija'.

Tako su uime 'Preporoda' nastupili 'Dženana&Dženana', duo koji čine sopranistica Dženana Huseinagić i pijanistica Dženana Šehanović Sarajlić, uime 'Napretka' trio 'Senso' koji čine mezzosopranistica prof. Monija Jarak Mikulić, prof. Marijana Pavlović, glasovir i prof. Jelena Marković-Milićević, violončelo, uime 'La Benevolencije' 'Zorana&ęthno orchestra' i etno grupa 'Sv. Dimitrije' uime 'Prosvjete'.

Izvođači su otpjevali tradicionalne pjesme svih naroda na jedan novi, neobičan način, te su od prisutnih izmamili velike aplauze. Iako je ulaz bio besplatan, na koncertu je bio mali broj zainteresirane publike. Prvobitno je koncert trebao biti održan ispred Kosače, međutim loša vremenska prognoza uvjetovala je prebacivanje programa u dvoranu. Kako je bilo na koncertu, publika će moći vidjeti na BHT 1 u nedjelju 19. rujna od 21 sat.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić koji je također prisustvovao koncertu naglasio je kako je njegovo održavanje preznačajno i prebitno za Grad Mostar.

"Preznačajno, prebitno i ustvari jedino normalno što se može događati u Mostaru a to je da su nas četiri nacionalna društva počastila jednim koncertom, kulturnim događanjem upravo na tragu onoga kako mi danas funkcioniramo u Gradskom vijeću, a to je uvažavanje drugog i uvažavanja i različitosti između svih nas", kazao je Kordić u izjavi za medije uoči koncerta.

Naglasio je kako je ovaj koncert na tragu nečega u što apsolutno vjeruje, a to je da jedni s drugima možemo živjeti, ali da se moramo međusobno uvažavati.

"Ovaj koncert je negdje na tragu te nekakve političke agende, odnosno, nečega u što ja apsolutno vjerujem, da mi možemo jedni s drugima živjeti zajedno ali moramo jedni druge uvažavati. 

Ono što mi je važno to je da prenesemo poruku da u ovom momentu, evo kako se u Mostaru sad događa, niti jedan narod nije ugrožen od drugoga zahvaljujući izbornom zakonu u Gradu Mostaru koji garantira ravnopravnost svih dionika političkog života u gradu i da upravo na ovom fonu može i čitava BiH funkcionirati, da se poštuju različitosti i da se ostvare prava svakog pojedinca u BiH i svake nacionalne zajednice", ocijenio je Kordić.