SASTALI SE S MACRONOM Kordić, Stanivuković i Karić u Parizu

SASTALI SE S MACRONOM Kordić, Stanivuković i Karić u Parizu

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić nalazi se u Parizu gdje na  na ovogodišnjem mirovnom forumu predstavlja Grad Mostar. Kroz razgovore sa svim sudionicima Kordić, ali i ostali sudionici analiziraju ulogu lokalne razine vlasti u funkcioniranju država.

Valja istaknuti kako su uz Kordića na mirovnom forumu i Draško Stanivuković gradonačelnik Banja Luke te gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić. Kordić, Stanivuković i Karić u Parizu su se susreli i s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom.

"Kao gradonačelnik Mostara tijekom Foruma naglašavam kako je lokalna razina vlasti u organizacijskom,  tehničkom i političkom planu, generator mira i stabilnosti u bilo kojoj državi. Stvarajući odnose i povjerenje kroz međusobni dijalog uz poštivanje različitosti, ostvaruje se zajednički temelj u kreiranju povoljnih gospodarskih okvira, kao i pogodnih uvjeta za životni standard. Nažalost danas naša domovina Bosna i Hercegovina prolazi kroz najdublju političku krizu od Daytona. Nadam se i vjerujem kako ćemo u ovim ključnim vremenima za budućnost Bosne i Hercegovine svi pronaći razumijevanje i  za promjene izbornog zakona kako bi se osigurala jednakopravnost i legitimna zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u BiH, osobito Hrvata,  na razini članova Predsjedništva i Doma naroda. S te strane je potrebna potpora i razumijevanje partnera s viših razina vlasti i uz mehanizam koordinacije potporu iz Europske unije", ističe mostarski gradonačelnik.

"Naglašavajući posebnosti Mostara navodim kako je to jedini grad u Bosni i Hercegovini koji je multikulturalan u svakom segmentu, o čemu svjedoči sastav Gradskoga vijeća i to vidimo kao prednost, a ne kao nedostatak. Želimo na temelju afirmiranja naše različitosti uz zajamčena prava svakoga od tri konstitutivna naroda, kao i ostalih naroda graditi Mostar budućnosti", dodaje Kordić.

"Povijesni "Mostarski sporazum" omogućio je ključne političke uvjete za funkcionalnu zakonodavnu i izvršnu vlast te jednakopravan status u Gradu Mostaru za sva tri konstitutivna naroda. Sama takva pretpostavka upućuje sve političke aktere jedne prema drugima i jamči dijalog. Podvlačim da je to pravi put na kojem možemo graditi Bosnu i Hercegovinu u budućnosti", istaknuo je mostarski gradonačelnik na svom profilu.