Sa diplomom Medicinske škole Mostarci idu u „bijeg“ iz zemlje

hitna služba, hitna pomoć, Miro Kraljević, Zdenko Čosić, medicinske sestre, medicinska sestre, medicinska škola, Mostar, bijeg
Zanimanje je u odnosu na ranije razdoblje poraslo za čak 40 posto. Oni koji se prijave za polaganje ispita kako bi stekli novo zvanje mahom su ljudi koji planiraju trajni odlazak iz BiH u zemlje zapadne Europe. Ove godine diplomu o završenom općem smjeru će u Mostaru dobiti ukupno 80 kandidata.

"Za ostale smjerove poput zubnog tehničara, farmaceuta ili akušera vlada slabije zanimanje. U zemljama poput Njemačke je potreba za medicinskim djelatnicima jako izražena i zbog toga se naši kandidati u većini slučajeva odlučuju za opći smjer", kazao je Alija Muhibić, ravnatelj Srednje medicinske škole Mostar.

Velika žurba

Županijsko ministarstvo prosvjete, kulture, znanosti i sporta za ovu je godino izdalo odobrenje školi da mogu primiti 50 kandidata za polaganje općeg smjera.

"Zanimanje je i veće od toga. Već godinama zaredom ispunimo tu kvotu. Nažalost, mnoge ljude koji nas nazovu moramo odbiti jer za nove upise više nema mjesta. Za ostale smjerove mjesta uvijek ima", kazao je Muhibić.

Jedan od školskih profesora je istaknuo kako se novoprijavljenim kandidatima u pravilu jako žuri dobiti diplomu.

"Ispite smo zakonski rasporedili u četiri roka. S prvim ispitima startamo u siječnju, drugi rok je u travnju, a treći u lipnju. Zadnji ispit je u kolovozu i mi u školi ne možemo utjecati na ubrzanje toga procesa. Naši kandidati gotovo uvijek inzistiraju da nekako ubrzamo cijelu proceduru kako bi oni što prije mogli spakirati kovčege i ‘zbrisati preko granice'. Čak im niti cijena nije bitna. Jako teško prime činjenicu da to nije moguće izvesti", kazao je naš sugovornik.

U Srednjoj medicinskoj školi Sestara milosrdnica su ove godine od resornog ministarstva dobili odobrenje za primanje 30 kandidata koji mogu pristupiti polaganju za zanimanje medicinske sestre. "Već godinama vlada veliko zanimanje za polaganje općeg smjera. Ove godine je nešto pojačano zanimanje i za akušerstvo što ranije nije bio slučaj", kazala je ravnateljica Stana Rotim.

Cijene po godini

Iznos novca koji kandidati moraju izdvojiti za izvanredno polaganje medicinske škole varira ovisno o vrsti prekvalifikacije. Cijena jednoga izlaska na ispit iz svakog pojedinog predmeta iznosi 50 maraka. Najmanje razlike u predmetima imaju gimnazijalci koji već imaju položen latinski jezik, anatomiju i stručno-teorijske predmete. Oni koji polažu sve predmete, godišnje moraju izdvojiti oko 600 maraka, što za sve četiri godine iznosi oko 2400 maraka.

U obje mostarske srednje medicinske škole izvanredno se mogu školovati kandidati koji su završili bilo koju srednju školu te polaznici koji trenutačno pohađaju neke druge srednje škole. Da bi se utvrdila razlika predmeta, polaznik podnosi zahtjev i dostavlja školi potrebne dokumente.

Dnevni list