Regionalna kampanja protiv rodno-zasnovanog nasilja održat će se i u Mostaru

Regionalna kampanja protiv rodno-zasnovanog nasilja održat će se i u Mostaru

CARE International Balkan kroz svoj program Young Men Initiative (YMI) pridružit će se kampanji 16 dana aktivizma protiv rodno - zasnovanog nasilja, godišnjoj međunarodnoj kampanji koja je počela 25. studenog i traje do 10. prosinca. 

CARE Balkan će u suradnji sa svojim partnerima iz regije pokrenuti različite kampanje i aktivnosti koje pozivaju na prevenciju i eliminaciju nasilja nad ženama i djevojčicama i poštovanje ljudskih prava. Kampanja će se provoditi u više od 10 gradova u regiji, uključujući Beograd, Mostar, Zenicu, Banja Luku, Bijeljinu, Brčko, Sarajevo, Prištinu, Tiranu, Tuzla, Istočno Sarajevo kao i online.

Organizirat će se sljedeće aktivnosti koje se fokusiraju na prevenciju i eliminaciju rodno - zasnovanog nasilja i promociju ljudskih prava:
• više od 10 predstava, likovnih predstava, promocija knjiga, izložbi i drugih kulturnih događaja;
• preko 25 radionica, predavanja i diskusija sa istaknutim gostujućim govornicima u školama i lokalnim zajednicama;
• 10 uličnih akcija usmjerenih na podizanje svijesti građana o rodnoj ravnopravnosti, rodno - zasnovanom nasilju i ljudskim pravima.

Kampanja će također sadržavati specifične aktivnosti i poruke za podizanje svijesti kako bi se obilježili sljedeći dani:
• 25. studeni: Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama;
• 1. prosinac: Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a;
• 3. prosinac: Svjetski dan osoba sa invaliditetom;
• 10. prosinac: Međunarodni dan ljudskih prava.

Institucionalizacija obrazovanja o životnim vještinama, prevencija nasilja, promocija rodne ravnopravnosti i osnaživanje mladih za stvaranje pozitivnih promjena i promociju zdravih stilova života, samo su neki od ciljeva koje će CARE i partneri nastojati ostvariti u naredne tri godine u regiji.

Program podržavaju: Austrijska razvojna agencija, za projekat: Future4You(h) / Budućnost za mlade: Mladi kao lideri za obrazovanje o životnim vještinama na Balkanu; Vlada Švicarske u Bosni i Hercegovini za projekat: Inicijativa mladića – Promoviranje zdravijih životnih stilova i smanjenje interpersonalnog nasilja među mladima u BiH osporavanjem rodnih stereotipa III; Fondacija OAK i CARE Njemačka za projekat: Mladi kao budući lideri za promociju životnih vještina.

Što se tiče Mostara, dio kampanje je već održan 26. studenog gdje je upriličena ulična kampanja sa lutkama. Sljedeća aktivnost je 10 prosinca kada će biti održana diskusija u realizaciji organizacije UN women, a čiji je partner u ovom gradu 'Youth power'. Osim ovoga bit će održane i dvije online radionice, jedna 2. prosinca, a druga 10. prosinca.