FOTO  Referendum u Mostaru: Svi se mogu predati, ali Hercegovina neće nikada

U ime obitelji, referendum, Mostar, HGK u Mostaru, referendum, U ime obitelji, Mostar
Sukladno tome referendum je održan u BiH, i to u tri grada Mostaru, Sarajevu, Banja Luci.

Posebno živo je bilo u Mostaru gdje se na izlazak na referendum čekalo satima. Građanima nisu smetali kiša, ni olujna bura koja ih je nemilosrdno udarala dok su strpljivo čekali u redu da izvrše građansku dužnost. U dugačkom redu ispred konzulata staro i mlado, muškarci i žene.

Čekajući u redu osluškivali smo što građani pričaju o samom referendumu. Ispred nas stoje dvije gospođe u poznim godinama. "Ovo je naša Hercegovina", govori jedna drugoj. "Gledala sam na tv jutros, i nigdje nisam vidjela ovakve gužve". Iza nas dvojica mladića, sudeći po njihovoj priči zaključili smo da su studenti. "Da nije bilo ove prljave kampanje protiv, ne bih ni izašao na referendum, ali sada ću glasovati makar čekao pet sati na ovoj buri", pričao je jedan od njih.

Malo dalje u redu stoje dvije časne sestre. Strpljivo čekaju, drže krunice i mole. Ne sumnajmo zašto su ovdje i kako će glasovati. Nakon što smo obavili svoju građansku dužnost i glasovali izašli smo ispred konzulata da još malo osjetimo bilo ljudi koji čekaju.

"Moj sine sve može pasti i svi se mogu predati, ali Hercegovina nikada neće", rekao nam je dida koji kaže da je došao iz okolice Čitluka, i nastavio: "Imam 79 , a ubraku sam pune 54 godine. Imam četiri sina i tri kćerke koji su mi podarili dvadeset toje unučadi. To je isuviše valjan razlog zašto sam danas ovdje, i zašto ću zaokružiti ZA".

"Rođena sam i odgajana u katoličkoj i vjerničkoj obitelji. Za mene je obitelj svetinja, i te svoje stavove ću sutra ako Bog da prenijeti na svoju djecu, a danas ću sa zadovoljstvom zaokružiti ZA", rekla nam je Marina studentica iz Livna. Slično razmišljanje ima i Davor iz Mostara koji nam je rekao: "Nema se što puno za reći i za objasniti, jasno i glasno kažem da sam ZA. Ne trebaju nama lažni moralisti držati lekcije što je normalno, a što ne. Zar misle da je narod lud pa da nasjeda na njihove šuplje priče o jedakostima. Ne daj Bože da budem jednak sa onima koje oni podupiru".

Gospodin iz Širokog Brijega nam je rekao da je sramota što se može glasovati samo na jednom mjestu, ali i to u nama budi naš hercegovački inat da istrajemo.

 

Nakon svega napuštamo prostor konzulata u Mostaru. Već polako pada noć, ali red je i dalje veliki, a građani strpljivo čekaju.

Rezultati referenduma pokazali su što Hercegovina misli o braku i obitelji.

HERCEGOVINA.info