Red Bull natjecatelji očistili okoliš, a stigao je i miljenik mostarske publike

Red Bull cliff diving skakači Stari most
RBCD

Početak Red Bull Cliff Diving natjecanja u Mostaru sve je bliži: nakon današnjeg treninga, sutra je na rasporedu prva serija natjecateljskih skokova u kojoj će se skakati direktno sa Starog mosta, u znak poštovanja prema mostarskoj tradiciji skokova. Natjecatelji su našli vremena i za jednu ekološku akciju, očistivši obalu Neretve i plato ispod mosta.

Skakači i skakačice su u popodnevnim satima odradili prvi trening na Starom mostu, i nestrpljivi su pred početak natjecanja. Već u četvrtak ih očekuje prva serija natjecateljskih skokova, i to direktno s luka mosta, a preostale serije u petak i subotu skakat će se sa platforme podignute na mostu.

U Mostar je stigao i jedan od najvećih ambasadora Starog mosta u svijetu Orlando Duque. Legendarni Kolumbijac se na kraju sezone 2019. povukao iz aktivnog natjecanja, ali je kao jedna od centralnih figura cliff divinga ostao prisutan u ovom sportu.

"Zaista je lijepo biti ponovno u Mostaru. Ovo je vjerojatno jedna od lokacija s najvećom tradicijom skokova u svijetu. Ovdje se osjećam kao lokalac, ljudi me znaju, ja znam dosta njih. Lijepo je osjećati se tako dobrodošlo, šetati okolo i osjećati se kao kod kuće. Nosim mnogo lijepih uspomena sa prelijepog Starog mosta, i jako sam uzbuđen što je natjecanje ponovno u gradu. Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo je ponovo tu!", izjavio je po dolasku miljenik Mostaraca.

Red Bull cliff diving skakači Stari most

Orlando je pojasnio zašto će se u prvoj seriji natjecateljskih skokova sutra skakati direktno s mosta:

"Ovo je prvi put, otkako se natječemo u Mostaru, da će se u prvoj seriji skakati direktno s mosta. Mislim da je to odličan način da se oda priznanje tradiciji koja ovdje postoji tako dugo. Lijepo je vidjeti da skakači poštuju i nastavljaju tu tradiciju. Naravno, imat ćemo i skokove s platforme, koja će biti mnogo viša i zahtjevnija, ali mislim da je ovo dobar način da se integriraju svi, lokalni skakači i skakači Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva", rekao je Kolumbijac.

Dan je za cliff divere počeo radno. Naime, jutros su zasukali rukave i bacili se na čišćenje lokacije na kojoj će se narednih dana natjecati, platoa ispod Starog mosta. Ova akcija uklanjanja otpada dio je projekta Clean Cliffs (čiste litice), iza kojeg stoji Eleanor Smart, skakačica Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva. Slične akcije često organizira na lokacijama cliff diving natjecanja.

"Naša misija je podizanje svijesti o zagađenju plastikom i promocija recikliranja. Priroda u BiH je nevjerojatna. Ali, kao i u ostatku svijeta, suočavamo se s problemom zagađenja. Ovo je moj treći dolazak u Mostar. Ove godine stanje je mnogo bolje nego prethodnih. Sjajno je vidjeti napredak i da lokacija izgleda čistije nego ranije", kaže mlada Amerikanka, pokretačica Clean Cliffs projekta.

Kako kaže, Mostar je jedna od njoj najdražih lokacija: "Rekla bih da je ovo jedno od najljepših mjesta na svijetu. Apsolutno je predivno i volim dolaziti ovdje svake godine. Kada pređete onaj most i onda ugledate drugi most, s kojeg ćemo skakati, u trenutku pomislite: 'O, ovo je nevjerovatno'".

Skakačima je u akciji čišćenja podršku pružilo nekoliko udruženja, kao i Gradska uprava Mostara, koja i inače pruža značajnu podršku Red Bull Cliff Diving natjecanju u gradu na Neretvi.

Nakon sutrašnje prve serije skokova, natjecatelji će drugu seriju u petak skakati sa platforme na mostu, visoke 27 (muškarci) odnosno 21 metar (žene). Na istim visinama održat će se i finalne serije u velikom finalu, u subotu 28. kolovoza od 15 sati. Finale će biti prenošeno direktno na Red Bull TV.