RASPRAVA Stanari protiv betonizacije i spomenika, žele rasvjetu i zelene površine

Javna rasprava ulica Leopold Mandić
Hercegovina.info

Javna rasprava o uređenju prostora između zgrada u Ulici Leopolda Mandića održana je večeras kod prostorija tamošnje mjesne zajednice. 

S jedne strane prisutna je bila povjerenik mjesne zajednice, dipl.ing.građ. Edin Prašo, te još neki službenici iz gradske administracije, a s druge strane došao je jedan dio stanara navedene ulice, koji su prema riječima mnogih, o novom 'uređenju' saznali sasvim slučajno.

Također, na ovoj raspravi pojavili su se i neki od vijećnika iz novog saziva Gradskog vijeća Mostara koji su budno pratili razvoj situacije. Stanarima je prezentiran nacrt uređenja površina između zgrada u Ulici Leopolda Mandića, a stanari su najviše zamjerki imali na uzurpiranje zelenih površina, koje su dijelom (u nacrtu) prenamijenjene u parking prostor, odnosno izvršila bi se betonizacija.

Također, prema riječima Praše, ulaz u ulicu bi se proširio za pola metra nauštrb zelene površine, iako s druge strane ulice gdje su trenutno prostorije ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko - neretvanske županije postoji betonski zid (cca pola metra visine) koji je, kako se navelo u raspravi, nelegalno postavljen, te je prostor oko zgrade tog ministarstva na tom dijelu izašao izvan gabarita 80 cm.

Javna rasprava ulica Leopold Mandić

Dakle, po novom nacrtu asfaltirala bi se zelena površina, a ne bi se dirala nelegalno uzeta površina s druge strane ulice. Stanari su također bili složni oko plana demolicije, odnosno sve ono što je nelegalno napravljeno u tom naselju da se ruši, ali da se ne diraju zelene površine koje bi koristile svim stanovnicima ulice.

Na trenutke burna rasprava je proširena i na mjesta za odlaganje otpada, odnosno mjesta za kontejnere. Nedavno je srušen betonski dio gdje su bili postavljeni kontejneri, koji je na tom lokalitetu bio još od prije rata, a betonirane su nove površine na ulazu u ulicu (na dvije lokacije), koje do dan danas nisu u upotrebi, te su tako kontejneri ostavljeni na, trenutno, zelenoj površini.

Također, spomenuta je izgradnja spomenika Leopoldu Mandiću protiv čega su stanari odlučno digli glas, te su naveli da takvo nešto nije potrebno, a da bi se sredstva namijenjena za takvo nešto mogla utrošiti na nešto korisnije, npr. na postavljanje javne rasvjete ili za navodnjavanje zelenih površina.

Konkretnih dogovora nije bilo, osim stava stanara da su protiv betonizacije i uništavanja zelenila u naselju, iako se željela 'progurati' priča da se izlazi stanarima ususret kako bi im napravili nekoliko parking mjesta više, a da ostanu bez dijelova parka ili igrališta za djecu. Ponovni sastanak, odnosno rasprava sa prijedlozima stanara što žele, a što ne, održat će se za nekoliko dana.