PROSVJETIN ROĐENDANSKI PROGRAM Večeri poezije, predstava, izložbe...

Ćorovića kuća
Hercegovina.info

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) 'Prosvjeta' ovog svibnja obilježava 120 godina od osnivanja 'Prosvjete'. Prisjećajući se bogate povijesti SPKD 'Prosvjeta', slavimo 120 godina od osnivanja 'Prosvjete' kada je grupa Srpskih intelektualaca u Sarajevu odlučila osnovati društvo koje bi se u budućnosti trebalo starati o narodnoj inteligenciji odnosno o njenom podmlatku i njegovom prosvjećivanju. 

Djelovanje 'Prosvjete' kroz godine nije uvijek bilo shvaćeno i prihvaćeno, ali je održalo ovo društvo bez kojeg je danas gotovo nezamislivo u sferi kulturnog i umjetničkog djelovanja u Bosni i Hercegovini. Njima je već tada bilo jasno da se jedino prosvjetom istinski dolazi do slobode i to je ono čime se u 'Prosvjeti' posebno ponose.

U povodu obilježavanja 120 godina od osnivanja SPKD 'Prosvjeta' i ove godine, 'Prosvjeta' želi počastiti svoje sugrađane izuzetnim programom u jednoj od najljepših bašti Mostara koja već godinama služi kao prostor za druženje i promociju kulture i umjetnosti. Već tradicionalno, program je bogat poezijom, glazbom, stvaralaštvom mladih i malo starijih, promocijom knjiga i izložbama, a pruža se i prilika da uživate u predstavi MTM-a u jedinstvenom ambijentu.

Mostarska SPKD 'Prosvjeta' je u proteklom razdoblju uradila mnogo na planu kulturnog uzdizanja, organizirali su izložbe i promocije knjiga, festivale, likovne kolonije, pjesničke večeri i prijeme. "Pružili smo i pružamo šansu svim mladim ljudima da pokažu svoj rad, a djelujemo po planu međusobnog povezivanja kao i planu jačanja zajedništva i multietičnosti i suradnje, po čemu smo prepoznati kao pozitivan primjer u našoj zajednici".

U sklopu programa 'Maj u bašti Ćorovića kuće' koji realiziraju u suradnji sa Muzejom Hercegovine možete vidjeti: 5.5. u 19 sati - otvorenje programa - Izložba Aleksa Šantić u postavci muzeja Hercegovine, te poetsko - glazbena večer uz Maju Burić i Mustafu Šantića.

7.5. održat će se izložba radova Srđana Kosića, akademskog slikara iz Banja Luke kao i panel tema: Nevidljive književnice Mostara - panelistice Senka Marić i Marela Jakovljević. Program počinje od 18 sati.

9.5. održat će se promocija knjige poezije u suradnji sa Los Rosalesom - Azemina Mehremić. Program počinje od 19 sati. 11.5. bit će upriličena pjesnička večer mladih mostarskih pjesnikinja: Ivane, Hane i Lubne, a program započinje od 19 sati.

Večer mostarskih boema održat će se 13.5. od 19 sati. 17.5. odigrat će se predstava 'Romska bajka' u izvedbi Teatra mladih Mostar. Početak je od 19 sati. Promocija časopisa SPKD 'Prosvjeta' - 'Bosanska vila' u suradnji sa SPKD 'Prosvjeta' Sarajevo bit će održana od 19 sati, 18.5.
.
20.5. upriličit će se izložba radova Darija Pehara, akademskog slikara iz Mostara. Otvorenje je u 19 sati. Već 24.5. održat će se promocija knjige 'Moj vetar Banatski' autorice Jelene Milić iz Sremskih Karlovca.

26.5. planirana je večer sjećanja na Andreu Šofranec i promocija knjige poezije mlade pjesnikinje pobjednice festivala u kategoriji do 4. razreda, a tragično nastradale 2021. god. Početak programa je od 19 sati. 27.5. održat će se finale 9. 'Šantićevog festivala djece pjesnika'. Ovaj program započinje od 19 sati.

Svi događaji u sklopu kulturno - umjetničke manifestacije 'Maj u bašti Ćorovića kuće' su besplatni i otvoreni za sve zainteresirane.