FOTO  'Prosvjeta' i djeca obilježili obljetnicu smrti Alekse Šantića

SPKD Prosvjeta 2022 i djeca smrt Alekse Šantića
Hercegovina.info

Članovi SPKD 'Prosvjeta' iz Mostara, te učenici Osnovne škole 'Mujaga Komadina' danas su čitanjem pjesama, te polaganjem cvijeća obilježili godišnjicu smrti pjesnika Alekse Šantića.

Učenici su izrecitirali nekoliko poznatijih pjesama ovog pjesnika, a njihov nastavnik održao je kratki sat povijesti o životu i radu Šantića.

Ovo je jedna u nizu aktivnosti SPKD 'Prosvjeta' kada je u pitanju pjesnik Aleksa Šantić. Upravo u njegovu čast, 'Prosvjeta' organizira 'Šantićev festival djece pjesnika' gdje se svake godine prijavi jako veliki broj djece i mladih iz BiH, ali i zemalja okruženja.

Inače, Aleksa Šantić je rođen u Mostaru 1868. u trgovačkoj obitelji. Gotovo cijeli život proveo je u rodnom gradu. Kroz neko vrijeme postaje jedan od glavnih utemeljitelja kulturnog pokreta u Mostaru i borbe protiv austrougarske okupacije.

Najveća djela stvarao je krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Najveći utjecaj na njegovo stvaranje imala je narodna književnost (narodna lirska pjesma - sevdalinka, balada, romansa i narodna epska pjesma). Umro je 2. veljače 1924. u Mostaru od tuberkuloze.