Proslava Đurđevdana zaobišla mostarske Rome

- Đurđevdan je najveći romski blagdan, za koji se tradicionalno pripremalo slavlje po nekoliko dana, kazala je Fikreta Zaklanović za Dnevni list, koja već godinama zbog neimaštine nije u mogućnosti ni obitelj okupiti, a kamoli prirediti gozbu, kao što je to bilo prije 10 ili 20 godina.

Težak položaj

Slavlja Đurđevdana Azira Sejdić prisjećala se samo u dalekom sjećanju jer, kako ističe, bori se za egzistenciju i odgoj djece u nemogućim uvjetima, dok političari po medijima samo  pričaju da se bore za prava Roma koja nisu nikad bila ugroženija nego sada.

- Mi živimo od prikupljanja sekundarnih sirovina, ali od toga je jako teško živjeti i ne možemo slaviti Đurđevdan onako kako bi to trebalo, jer meni je Đurđevdan svaki dan kad imam što djeci dati za ručak, kazala je Azira, koja s ponosom ističe da ona školuje dijete i vjeruje kako će jednog dana u njezinu obitelj ući sreća.
Tom prilikom podsjetila je na probleme Roma u gradu na Neretvi i činjenicu da ona kao i brojni Romi nema zdravstveno osiguranje te, navodeći ostale probleme s kojim se romska populacija nosi, kazala je da je više nego svjesna da se debelo krše sva njihova prava.

O ljudskim pravima u Karašerbešu mlade generacije Roma jako su mnogo naučile jer, kako ističu, njihova djeca se obrazuju. Zdravko ide u osnovnu školu na Šehovini i planira biti automehaničar te vjeruje da će poslom pomoći i svojim roditeljima.

Nema više ni otpada


Vjera u bolju budućnost drži na snazi i Mirsada Ahemtovića koji je završio osmogodišnju školu i imao prije rata pristojan posao, ali sada mu je blagdan svaki dan kad ima što pojesti.

Đurđevdan je postao blagdan ljudima koji predstavljaju Rome i s kravatom se predstavljaju u medijima, a nikad nisu došli poput vaše ekipe iz Dnevnog lista s nama pričati i vidjeti kako smo. Ramo Šuvalić ističe kako nikad on ni nitko njegov iz obitelji nije prosio, ali nije ni dobio mogućnost za dobar i pošten posao. Živi od prikupljanja sekundarnih sirovina, ali kako je naglasio, kontejneri su sve siromašniji, tako da u otpadu samo rijeko nađe kvalitetnu sirovinu.