Priče kroz Mostar i Hercegovinu: Bunica, nekadašnji biser Hercegovine

Priče kroz Mostar i Hercegovinu, Bunica

Okružen je sivo-bijelim liticama visokim i do 200 m na kojima rastu usamljene biljne vrste.
Površina samog izvora je čudno mirna i modrozelena, krijući svoje još neistražene dubine.

Posljednje istraživanje je utvrdilo 70-metarsku dubinu pod pravim uglom, a zbog nagle kosine i spuštanja pod planinske stijene istraživanje je obustavljeno. Smatra se da je vrelo Bunice najdublje u Evropi.Miris rijeke i njena boja dugo se pamte nakon samo jednog susreta sa ovom čarobnom rijekom.
Godinama, zbog svog mirnog toka i ugodne temperature Bunica je bila učiteljica mnogih plivača, a obavezno male raje iz okolnih naselja i grada Mostara.
Obzirom da nikada ne uzima „danak u krvi" za stanovnike Hodbine, Bune i Malog polja Bunica je više od rijeke.

Područje Rekreacijskog centra Buna prostire se na 11 hektara, godinama je bilo posjećeno i omiljeno izletište Mostaraca, ali i stranih gostiju, posebno kampera.Vikendom se na Bunici znalo okupiti i do 10.000 izletnika, koji su znali uživati u čistoj vodi i prirodnim ljepotama.
Rekreacijski centar Bunica nekada je bilježio posjete i do 5000 kupača dnevno. Zbog ljudske ali i nebrige gradskih vlasti sjajni dani ovog lokaliteta ostali su u prošlosti ali ipak, pored svega, Bunica još ima solidnu posjetu, što je samo dokaz da itekako ima potencijala za razvoj ovoga Rekreacijskog centra ali i dovoljno razloga za posjetiti ga...

Dragan Koso