Pregled rada Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru u kalendarskoj 2016. godini

HNK Mostar jedno je od rijetkih kazališta koje se može pohvaliti zavidnim brojem "živih" predstava, njih 12 repertoarskih, koje su u ovoj kalendarskoj godini odigrane gotovo stotinu puta.

Raznovrstan repertoar HNK Mostar dokaz je odgovornog kazališnog komuniciranja sa svim zainteresiranim javnostima a predstave za koje se godinu dana traži ulaznica više uspješan su rezultat takve produkcijske politike. Od Kajališnog sata, crne komedije Ljepotica iz Leenanea, tri scensko-poetska kolaža Hercegovina, Gavranove drame Sve o ženama, diplomske predstave mladih glumaca O ljubavi, Čehovljeve inačice Vanja, Sonja, Maša i još jedan, Viripajevog Kisika, Brata Magarca, Fabriovog Meštra, te za kraj godine društveno-angažirane predstave Quijotanje.

Repertoarska i produkcijska politika HNK Mostar zadnjih nekoliko sezona, pored njegovanja tradicije, stvara i nove kulturne, kazališne vrijednosti i usklađuje ih sa zahtjevima suvremene europske kazališne estetike a projektima HNK Mostar za studente, studenti za HNK Mostar i Dramski studio HNK stvara i educira novu, mladu, kazališnu publiku i njihovu estetiku.
Pet festivala i nagrada najmlađem glumcu ansambla HNK Mostar

Predstave Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru prepoznala je i struka, odnosno, festivalska publika. U 2016. godini predstavoa Vanja, Sonja, Maša i još jedan odigrana je U Vukovaru u okviru Festivala glumca u Vinkovcima. Predstava je izabrana među 18 najboljih od 59 kandidiranih predstava drugih teatara iz BiH i Hrvatske za natjecateljski dio festivala.

Nakon toga, HNK Mostar je s istom predstavom nastupio i na Kazališnim igrama u Jajcu gdje je za najboljeg mladog glumca proglašen Ivan Skoko za ulogu Špicka. Kooprodukcijska predstava s Narodnim pozorištem Mostar „Ajmo na fuka" gostovala je u revijalnom programu sarajevskog Festivala MESS s Mlakićevim tekstom Mrtve ribe plivaju na leđima a s istom predstavom nastupili su i na Kazališnim susretima u Brčkom i tuzlanskom Festivalu europskog teatra.

Pored gostovanja na festivalima HNK Mostar u ovoj je godini nastupio u Travniku, Bugojnu, Vitezu, Kreševu, Fojnici, Jajcu, Žepču,Tuzli, Orašju, Posušju, Grudama, Ljubuškom i Međugorju te u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića.
Kooprodukcijske predstave prepoznatljivost HNK Mostar

„Svemostarska" teatarska uspješnica Ajmo na fuka postala je dio mirovnog projekta PRO budućnost kojeg realiziraju Catholic Relief Services i USAID te u okviru tog programa nastupila u Uskoplju, Trebinju i Bugojnu. Predstava je, nakon prošlogodišnjeg igranja u Pragu i Brnu, ove godine nastupila na najstarijim europskim pozornicama, u bečkom Volkstheatreu i zagrebačkom HNK.

Nakon odigranih predstava u Beču publika je imala prigodu družiti se s redateljem predstave i glumcima na pozornici gdje se razvila vrlo zanimljiva diskusija o ratom podijeljenim gradovima i ulozi teatra u zbližavanju ljudi.

Predstava „Ajmo na fuka" ranije je nagrađena na XIV Festivalu bosanskohercegovačke drame za iskorak teatara prema novim mogućnositma umjetničke suradnje. Pored „Ajmo na fuka" ovu kalendarsku godinu obilježila je i kooprodukcijska predstava HNK Mostar, BNP Zenica i NP Mostar „Mrtve ribe plivaju na leđima" autora Josipa Mlakića u režiji Tanje Miletić Oručević koja je svoju premijeru imala na pozornicama sva tri teatra u Mostaru i Zenici.

Kvalitetno europsko kazalište

Raznovrstan i kvalitetan kazališni repertoar, veliki broj živih predstava, gostovanja i nagrade na međunarodno priznatim festivalima i europskim pozornicama, suradnja s teatarskim institucijama u BiH te turneje po gradovima diljem BiH dokaz su kako je HNK već ispunio nekoliko svojih zadaća - i mostarsko i bosanskohercegovačko, i hrvatsko i narodno kazalište, ali prije svega kvalitetno, europsko i suvremeno kazalište