Predstavom 'Ajmo na fuka' HNK Mostar ispraća 2017. godinu

np mostar, književni most, ajmo na fuka, ajmo na fuka, np mostar, ajmo na fuka, Mala scena HNK Mostar, HNK Mostar, np mostar, ajmo na fuka, ajmo na fuka, np mostar, ajmo na fuka

Prvi koprodukcijski projekt Hrvatskog narodnog kazališta i Narodnog pozorišta u Mostaru, predstava „Ajmo na fuka", prvi put nakon dvadeset godina izravno se i otvoreno bavi hrvatsko-bošnjačkim sukobom, ispreplićući prošlost i sadašnjost te vrlo sugestivno i iskreno progovora o besmislu rata i razloga zbog kojih je vođen.

Vojnike sukobljenih strana u Mostaru na sceni igraju glumac Narodnog pozorišta Mostar Saša Oručević i glumac Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru Robert Pehar.
Tema ratnih sukoba u Mostaru, koja je prvi put otvorena, privukla je mnoštvo gledatelja koji su u scenama prepoznavali i ratni i poratni život podijeljenog grada. Posebno je zanimljivo što se jedna lokalna priča, prepuna slenga s mostarskih ulica, dojmila na sličan način i gledatelja u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Posušju, Gornjem Vakufu/Uskoplju, Trebinju i Bugojnu. Predstava je stigla i do Češke republike te je odigrana dva puta u Pragu i Brnu, a zatim u Beču i Zagrebu.

Na XIV. Festivalu bosanskohercegovačke drame u Zenici dobila je nagradu za odlučan iskorak teatra prema novim mogućnostima umjetničke suradnje.

O predstavi njen autor Dragan Komadina kaže: „Ovo je prije svega antiratna predstava, koja evocirajući ratne traume istodobno utire put njihovom zacijeljenju, te razumijevanju i suočavanju s onim što se događalo. No ona jednako tako upozorava i na hladni rat koji se vodi već dvadeset godina. I tu je najdragocjenija njezina recepcija kod mlađe publike. Kao opomena. Ili što bi rekao Romain Rolland: od rata jedino više mrzim one što pjevaju o ratu u kojemu nikad nisu bili".

Ulaznice

Ulaznice za predstavu po cijeni od 10 KM, za umirovljenike, studente, i učenike 5 KM, mogu se kupiti na blagajni kazališta svakim radnim danom od 10 do 15 sati ili rezervirati:

o telefonom na broj 036/446 024
o porukom putem Facebook stranice Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru
o porukom na adresu e-pošte [email protected]

Studenti Sveučilišta u Mostaru i za ove predstave s redovitog repertoara HNK Mostar mogu iskoristiti vaučere koji ih čekaju u prostorijama Studentskog zbora ili na blagajni HNK Mostar.