PREDSTAVLJENA KNJIGA JOSIPA MILIĆA "U vremenu beznađa i strahova, potrebno je poslati poruku optimizma"

Predstavljanje knjige Josipa Milića
Hercegovina.info

U Katedralnoj dvorani u Mostaru večeras je predstavljena knjiga mostarskog profesora, pjesnika, novinara i sindikalca Josipa Milića naziva 'Ljubite jedni druge'. Predstavljanje knjige organizrao je Katedralni župni ured, a ona je po riječima autora odgovor na izazovna vremena beznađa i strahova svake vrste. Knjigu koju je autor pisao deset godina, okupljenima su redstavili biskup mostarsko-duvanjske biskupije Petar Palić, fra Tomislav Jelić duhovnik KKODS BiH te Mirko Puđa koordinator KKODS BiH.

Predstavljanje knjige Josipa Milića

Autor Josip Milić rekao je zbog čega knjiga nosi upravo ovaj naslov.

"Živimo u vremenu beznađa i strahova za budućnost, egzistencijalnih strahova svake vrste, tako da mislim da je potrebno poslati jednu poruku optimizma koju nosi kršćanstvo. To je poruka ljubavi, jer ljubav je neuništiva, nikada ne umire i ljubav vječno traje. Ljubav je jedino ono što ćemo mi s ovoga svijeta ponijeti na drugi kada se budemo gledali oči u oči s našim Gospodinom. Ljubiti se isplati! To je poruka ove knjige. Ljubav je jedino ono što trajno ostaje i što je vječno", kazao je Milić.

"Isto tako blagoslov ide uz ljubav. Blagosloviti, odnosno blago sloviti znači o nekome lijepo pričati. Apeliram ovim putem na roditelje, posebno očeve, njihova ljubav prema djeci je izuzetno bitna. Kada vam djeca krenu u školu, blagoslovite ih, položite svoje ruke na njih, recite im: 'Bog vas blagoslovio'. Meni je tako moja majka radila. To je jedan čin gdje svoje dijete posvećujete Bogu i povjeravate ga u Božje ruke. Toga kod nas nedostaje, da otac ispolji svoju ljubav, javno prema djetetu. To je kod nas tabu tema, a jako je potrebno. S druge strane kada dijete nešto sagriješi, govore mu se ružne riječi, toga se ne libe. Upravo to treba izbjegavati. Budimo što sličniji Bogu. Bog uvijek ljubi svoju djecu i kada su ona najgora i kada su otpala od Boga, on ih uvijek ljubi jer ne može ništa drugo nego svoju djecu ljubiti. Ljubeći mi se poistovjećujemo s našim dragim Bogom i postajemo jedan dio njegove svete ljubavi", dodao je.

Predstavljanje knjige Josipa Milića

Knjigu je pisao deset godina istraživajući i čitajući puno sadržaja. 

"Knjiga je nastajala deset godina kao plod mojih izlaganja u molitvenoj zajednici 'Most Božje ljubavi' fra Tomislava Vlašića. To je krenulo 2012. godine kada sam dobio zadaću da obradim upravo ove teme koje su na sredini filozofije i teologije. Ja sam te teme i obradio. Puno čitanja, puno istraživanja. Najviše sam se koristio katehezom Katoličke crkve, Biblijom, spisima svetih papa, a najviše Benedikta XVI. Njegovi spisi su epohalni, nešto što će ostati za sva vremena. Jednako tako koristio sam se i spisima svjetski priznatih karizmatika kao što je Emilian Tardif koji je obilježio 20 stoljeće kao 'sveti Pavao 20. stoljeća' evangelizirajući po cijelom. Među njima su i naši Josip Marcelić i Božidar Medved koji su puno učinili u karizmatskom pokretu na našim prostorima", rekao je Milić.

Predstavljanje knjige Josipa Milića

Biskup Petar Palić je istaknuo kako se u ovoj knjizi mogu naći odgovori za pitanja koja si postavljaju brojni od nas.

Predstavljanje knjige Josipa Milića

"To je knjiga jednog našeg vjernika laika, koji je također angažiran i u prosvjetnom životu, a ne samo u medijskom. Drago mi je da on u ovoj knjizi iznosi svoje poglede, svoja iskustva na temelju svojih spoznaja, slobodno možemo reći i kao znanstvenika jer se tim temama filozofije i teologije bavi već dugi niz godina. S druge strane, ono što je još važno u cijeloj priči je, da ta iskustva koja iznosi i koja je proživio ja vjerujem mogu pomoći drugima koji se bore s traženjem, s nekim svojim stavovima i pitanjima, bilo da se radi o filozofiji, teologiji ili nekim drugim životnim pitanjima i pronaći odgovore na svoja pitanja", zaključio je biskup Palić.

U vremenu pesimizma, tjeskobe i beznađa, knjiga 'Ljubite jedni druge' je jedan vjesnik nade i Radosne vijesti koja nas jača na jedinom ispravnom putu, putu ljubavi. Isus je jedino istinsko rješenje svih ljudskih problema. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.