Pozdravni govor prof.dr.sc. Maria Vasilja, dekana FPMOZ-a Sveučilišta u Mostaru povodom predavanja gđe.Nagin Cox

dr.sc. Mario Vasilj, Mario Vasilj, pozdravni govor, FPMOZ

...gospođu Nagin Cox (djelatnicu u NASA-i) koja će nam održati predavanje na temu Usudite se sanjati velike stvari: Putovanje na Mars. Zahvaljujemo gospođi Cox na dolasku na naš Fakultet prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti i na naše Sveučilište u Mostaru, zahvaljujemo i američkom veleposlanstvu u BiH što je u sklopu svojih aktivnosti omogućilo svima nama zadovoljstvo upoznavanja s idejama na granici fantazije koje pokreću najveće umove čovječanstva i najsnažnije i najmoćnije svjetsko gospodarstvo.

Siguran sam da će predavanje gospođe Cox biti informativno, zanimljivo i poticajno za sve nas. U njezinim riječima pronaći ćemo potvrdu tradicije institucije iz koje dolazi: saznat ćemo mnogo o načinu mišljenja, ustrajnom i upornom djelovanju, maksimalnom požrtvovanju, posvećenosti cilju, saznat ćemo mnogo i o snovima koje su do sada pretvarali u stvarnosti i tako ih učinili iskustvom ostvarenja. I zato su vlastite snove učinili iskustvom koje ih potvrđuje kao poticaj i izazov.
Znam da će njezine riječi o sljedećem velikom izazovu o kojemu će nam govoriti: putovanju na Mars, koje se sada čini tako dalekim i nemogućim, i za nas biti poticaj da sanjamo i ustrajno radimo na ostvarenju naših mnogo skromnijih snova.

Gospođo Cox dobro nam došli u Mostar, drago nam je da ćete s nama podijeliti svoja iskustva i svoja promišljanja .
Ovih sam dana čitao jednu knjigu u kojoj sam našao iskaz koji dodiruje ovu današnju temu, radi se o knjizi fra Svetozara Kraljevića Hodočašće, u kojoj on na jednom mjestu kaže: „Tvoja budućnost već sada nalazi se u tebi. Život će sagraditi tvoju budućnost od onoga, i samo od onoga, što nađe u tvojim mislima i u tvom srcu. Misli koje imaš, osjećaji koje gajiš, snove koje sanjaš - to je tvoja budućnost."
I stoga dragi prijatelji usudimo se sanjati i usudimo se djelovati u skladu s vlastitim snovima na tom putu neka nas vodi ljubav za ljude i čovječanstvo. Zahvaljujem američkom veleposlanstvu na ovoj prilici, u vaše i svoje osobno ime, u ime svih djelatnika, studenata, asistenata i profesora Sveučilišta u Mostaru. Pozdravljam gospođu Cox što nam je učinila tu čast da nas ohrabri u našim nastojanjima i da nam vizijom o jednom putovanju da snage da ustrajemo u našim snovima i našim izazovima. Gospođo Cox, u nama ćete uvijek imati prijatelje koji će se uvijek i iznova radovati vašim uspjesima i uspjesima inspirativne institucije iz koje dolazite i o čijem ćete radu i iskustvu ovdje i danas svjedočiti.

Hvala vam na posjetu, hvala na predavanju koje ste pripremili za nas. Dobro nam došli.