POVRATAK U ŠKOLE Mostarski osnovci na zanimljiv način počeli izučavati francuski jezik

Francuski jezik sporazum Francuski institut i škola Ivan Gundulić
Hercegovina.info

U prostoru Osnovne škole 'Ivan Gundulić' u Mostaru potpisan je sporazum o suradnji Francuskog instituta u BiH i spomenute škole, a u okviru regionalnog projekta FSPI 'Povratak francuskog jezika u obrazovne sisteme zemalja Zapadnog Balkana'.

Sporazum su potpisali ravnateljica ove škole Marija Jurčić i ravnatelj Francuskog instituta u BiH Jean – Christophe Thiabaud.

"Sretan sam što sam ponovno u Mostaru, ovoga puta u prostorijama O.Š. 'Ivan Gundulić' uz pratnju ravnateljice Francuskog instituta u Mostaru Jasmine Zvonić i drugih kolega. Ovo je jedan od najvažnijih projekata veleposlanstva Francuske u BiH, ali i Francuskog instituta u BiH gdje promoviramo francuski jezik kroz radionice, ali i kroz škole.

Francuski jezik sporazum Francuski institut i škola Ivan Gundulić

Obzirom da francuski jezik zaslužuje bolje mjesto, budući da veliki broj ljudi govori tim jezikom (oko 300 milijuna osoba na pet kontinenata govori francuski jezik), smatramo da ovaj jezik zaslužuje važnije mjesto u osnovnim školama. Treba spomenuti da je ova škola 'pionir' navedenog projekta u Bosni i Hercegovini, te želimo pružiti priliku učenicima da upoznaju i uče francuski jezik", kazao je Thiabaud.

"Francuski jezik nije samo jezik, nego predstavlja čitav sustav kulturnih vrijednosti, predstavlja posebna vrata u svijet mode, u svijet gastronomije, arhitekture i iznimne francuske književnosti. Zbog toga me raduje činjenica da ćemo u okviru izvannastavnih aktivnosti u školskoj 2022./2023. godini za učenike četvrtih, petih i eventualno šestih razreda raditi promidžbu francuskog jezika, odnosno raditi popularizaciju tog jezika i kulture.

Osobnog sam mišljenja da je francuski jezik nepravedno zanemaren i treba ga vratiti u obrazovne sustave BiH", kazala je Jurčić.

Francuski jezik sporazum Francuski institut i škola Ivan Gundulić

Thiabaud je rekao kako se nada da će primjer ove škole slijediti i druge škole kako u Mostaru, tako i u BiH i u početku će biti izborna odnosno fakultativna nastava, a onda bi u narednim godinama prešlo u obrazovni sustav kao učenje drugog stranog jezika.

BiH je jedna od šest zemalja zapadnog Balkana gdje se provodi ovaj projekat koji je podržan od ministarstva obrazovanja Francuske.

Prve aktivnost u okviru pomenutog projekta između Francuskog Instituta i O.Š. 'Ivan Gundilć' su realizirane u proljeće 2022. kada su za učenike ove škole organizirane promocije francuskog jezika i pedagoška posjeta farmi 'Nešto više' gdje su u prisustvu francuskih volontera proširili znanja o ekologiji, kompostiranju i permakulturi, te kroz edukativne igre naučili prve riječi na francuskom jeziku.