POSTAVLJANJE Mostar će do kraja godine biti 'pokriven' sa 76 kamera, tu su i novi radari

Kamera video nadzor postavljanje
Hercegovina.info

Prema planu projekta sustava videonadzora MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), do kraja godine na području Mostara trebalo bi biti postavljeno 76 kamera koje bi trebale povećati sigurnost građana.

"Do sada je na području grada Mostara implementirano više od pola, od ukupno predviđenih 76 kamera, kojima su pokrivene ključne točke, a koje su policiji interesantne s aspekta kriminala, odnosno sigurnosti građana", izjavio je za Fenu ministar unutarnjih poslova HNŽ Slađan Bevanda.

Po njegovim riječima, u Mostaru je predviđeno i pet radara za mjerenje prekoračenja brzine koje je policija, prema svojoj procjeni i u suradnji s lokalnom zajednicom, postavila ili će postaviti na kritične točke.

Naime, donedavno su u Mostaru bila samo dva radara za prekoračenje brzine, i to na novoj gradskoj magistrali, na izlazu, i kod poslovne zgrade 'Projektant' te jedan mobilni radar u vozilu.

Nova tri radara na području Mostara te po jedan ili više u ostalim općinama HNŽ

"Moderni visokosofisticirani radari koji mogu pratiti promet na nekoliko traka u isto vrijeme bit će do kraja godine postavljeni i u Ulici kralja Tomislava i na novoj dionici ceste kod Županijskoga suda te jedan na magistrali u Vrapčićima", kazao je ministar Bevanda.

Po njegovim riječima, također će sve općine, izuzev Ravnog, u HNŽ biti pokrivene s barem jednim ili dva radara za kontrolu brzine.

Radari, po jedan, će naime biti postavljeni u Stocu, Čitluku, Jablanici, Prozoru-Rami i Konjicu, dok su u Čapljini već postavljena dva, a predviđeno je i nekoliko mobilnih. 

Ministar Bevanda je napomenuo kako se u implementaciju sustava videonadzora u HNŽ krenulo prije više godina te da je najkritičniji bio grad Mostar jer nije funkcioniralo gradsko vijeće, objavila je Fena.

"Najčešće je taj sustav implementiran na način da su lokalne zajednice, odnosno gradovi i općine, financirale sustav videonadzora radi sigurnosti građana, a onda taj sustav daju na upravljanje MUP-u. Kako je u Mostaru bila drugačija situacija, prije izbora gradskoga vijeća, u implementaciju sustava videonadzora uljučio se sam MUP HNŽ sa svojim sredstvima i napravilo projekt sustava videonadzora u Mostaru kojim je predviđeno 76 kamera", objasnio je ministar Bevanda.