FOTO  Posebna večer u Bijelom Polju uz pregršt pjesme i plesa

Folklora Bijelo polje 2023
Hercegovina.info

Kulturni centar u Potocima kod Mostara bio je ispunjen dobrom pjesmom i plesom iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine, te regije, a domaćin je bilo kulturno - umjetničko društvo (KUD) 'Bijelo Polje'. Festival 'IX bjelopoljski dani folklora' otvorio je potpredsjednik Skupštine Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ) Džafer Alić, te je iskazao želju i potrebu za što većom i boljom podrškom radu u zalaganju svih kulturnih udruženja na prostoru HNŽ.

"U Bijelom Polju, a ovdje kultura i kulturno stvaralaštvo oduvijek je imalo plodno tlo, duga kulturna tradicija je ono na što smo ponosni od 1948. godine kada je počelo sa radom KUD 'Bijelo Polje', odnosno prije 75 godina pa sve do današnjih dana gdje smo domaćini velikog i značajnog događaja za naše mjesto, za Moszat i za BiH.

Želimo da tako i ostane, da ovo društvo ostane svjetionik koji će okupljati sve one koji kulturu, tradiciju i druženje nose u srcu, a što je i bio cilj manifestacije 'IX bjelopoljski dani folklora - Mostar 2023.', kao i moto festivala 'Borba protiv zlostavljanja djece i mladih' koji kroz projekat podržava ministarstvo kulture, obrazovanja i znanosti Federacije BiH.

Iako je održavanje festivala bilo planirano na igralištu osnovne škole, iznenadna kiša je pokvarila planove, t eje cjelokupan program organiziran u dvorani Kulturnog centra Mostar sjever. Na pozornicu su izašli solisti Adi Mrgan, Namik Husnić, te Hamza Šantić, a posjetitelji su mogli vidjeti i nastupe ansambala iz Palestine, Bugarske, Albanije, Bužima, Lukavca, Podveležja, te domaćina KUD-a 'Bijelo Polje'.

Nastupili su članovi i članice izvorne pjevačke grupe KUD-a 'Bijelo Polje', te HKUD-a 'Izvorna grupa Goranci - Mostar'. Gosti iz Palestine su pred kraj programa, svojom koreografijom, čitavu dvoranu Kulturnog centra digli na noge.

Tijekom programa upriličen je i izbor miss folklora. Kandidatkinje su izabrali predstavnici ansambala koji su nastupili te večeri, a u izboru su sudjelovale Marija Marić (miss zlatni glas festivala, HKUD 'Izvorna grupa Goranci - Mostar'), Aida Grošić (miss osmijeha, KUD 'Sevdah' iz Bužima), Hana Vrce (miss nošnje, KUD 'Bijelo Polje'), Aida Crnalić (miss fotogeničnosti, KUD 'Podveležje'), Hasmina Huqi (druga pratilja, Albanija), Raina Cvetova (prva pratilja, Bugarska), i Naden Hamoud (miss festivala 'IX bjelopoljski dani folklora - Mostar 2023.', Palestina).

Sudionici festivala, posebno gosti koji su došli izdaleka nisu krili svoje oduševljenje organizacijom, prijemom i suradnjom s domaćinima", istaknuo je u svojoj izjavi predsjednik KUD-a 'Bijelo Polje' Miralem Gluhović. Treba napomenuti da je tijekom programa održana i tombola za posjetitelje, a najsretniji su dobili vrijedne nagrade.

"Želim se zahvaliti svim sugrađanima koji su došli da zajedno uživamo u izvođenju raznih igara i običaja, pjesme sevdalinke, kao i izvorne narodne pjesme našeg kraja, te Bosne i Hercegovine", istaknuo je Gluhović.

U okviru festivala održan je i radni ručak u organizaciji udruženja žena KUD-a 'Bijelo Polje', uz prisustvo partnera iz Jablanice udruženja žena 'Most', te predstavnica svih ansambala koji su sudjelovali na festivalu.

Predstavljen je rad domaćina, te udruženja žena 'Most' iz Jablanice, a dogovorena je suradnja i širenje mreže žena kako u Hercegovini, tako i šire. Za ove aktivnosti oko rada i aktivnosti 'Sekcije žena Bijelo Polje' potporu u samom radu i organizaciji sekcije, dala je i Europska unija, te organizacije kao što su 'LINK4 corporation' te 'LDA' Mostar.