POLUMARATON Zbog utrke posebna regulacija prometa u većini glavnih ulica Mostara

Mostarski polumaraton
Kinezis

Prvotni termin održavanja 4. Mostarskog polumaratona planiranog u proljetnom terminu odgođen je zbog pandemije virusa Covid-19, a novi termin održavanja je 5. rujan ove godine. Navedeni virus je uvelike utjecao na organizaciju sportskih događaja pa su se i organizatori ove Sportsko-turističke manifestacije morali prilagoditi novonastaloj situaciji. U sklopu manifestacije otkazana je stručna konferencija o trčanju.

Zbog nemogućnosti provedbe higijensko-epidemioloških mjera otkazana je i Monte utrka za djecu. Tako će ovo izdanje manifestacije zabilježiti sudjelovanje natjecatelja na Mostarskom polumaratonu i HT Eronet humanitarnoj utrci u dužini od četiri kilometra. Posebni uvjeti sudjelovanja podrazumijevaju pridržavanje svih higijensko - epidemioloških mjera propisanih od Zavoda za javno zdravstvo FBIH.

Svi natjecatelji će proći trijažu i mjerenje tjelesne temperature. Na samom startu utrke natjecatelji će obavezno nositi zaštitne maske, po ulasku u cilj utrke zabranjeno je bilo kakvo okupljanje natjecatelja i gledatelja.

Sigurnost organizacije i zahtjevi trčanja

"Kada govorimo o zdravlju trkača i sugurnosti organizacije natjecanja u uvjetima Covid-19 virusa, potrebno je naglasiti da se trčanje kao individualni beskontaktni sport odvija na otvorenom te pruža mogućnost svim trkačima za držanjem propisane distance, što ga uz odgovorno ponašanje čini aktivnošću sa minimalno rizika, uz velike psihofizičke dobrobiti za zdravlje", navode organizatori.

"Također je važno naglasiti prilagodbu na vlastite mogućnosti odnosno razinu pripremljenosti, kao i vremenske uvjete, poput visoke temperature zraka koji tijekom ove aktivnosti mogu utjecati na samo zdravlje trkača. Shodno tome na udaljenosti od svako četiri kilometra organizatori su natjecateljima osigurali okrijepne stanice za osvježenje", ističe se u priopćenju.

Đemalu Kasumoviću startni broj 1

Startni broj 1 na Mostarkom polumaratonu ove godine nosi Đemal Kasumović, Mostarac koji se iskazao mnogim volonterskim akcijama među kojima je i dugotrajno čišćenje Trim staze na Bijelom Brijegu poznate kao pluća grada Mostara i mjesta za trening velikog broja trkača. Ovom gestom organizatori su željeli Đemi zahvaliti za sve što radi za bolji Mostar.

Napomena za natjecatelje

Prijevoz autobusima organiziran je sa četiri lokacije u središtu grada, a to su Španjolski trg, Trg Musala, Rondo i Autobusna stanica. Na svakoj od navedenih lokacija autobusi će biti podjeljeni na mikrolokacije. Trkači direktno dolaze na ukrcaj, bez grupiranja.

Na svakoj od navedenih lokacija bit će po jedan djelatnik fizičkog osiguranja, predstavnici Crvenog križa i voditelj transportne stanice od strane organizatora. Zadatak voditelja transportne stanice je da koordinira prisutne u suradnji sa zaštitarom, te bude na raspolaganju djelatnicima Crvenog Križa u slučaju potrebe. Na autobusu su otvorena samo, prva, ulazna vrata. Sva ostala vrata su zatvorena. Ispred ulaznih vrata u autobus u koji se ukrcaju trkači nalaze se djelatnici Crvenog Križa i zaštitar.

Prije ulaska u autobus, svi natjecatelji će proći trijažni proces koji se sastoji od dezinfekcije ruku i mjerenja temperature. Trijažu će raditi volonteri Crvenog križa. Natjecatelji koji budu imali povišenu tjelesnu temperaturu (višu od 37) neće moći ući u autobus i sudjelovati na utrci. Prema informacijama od prijevoznika, s obzirom na epidemiološke mjere, u autobuse staje po 35 ljudi.

Svi sudionici utrke dobit će zaštitne maske koje će biti obavezne tijekom prijevoza autobusima na start, na samom startu utrke te prvih 200 metara, nakon čega će ih odložiti u predviđene koševe koji će biti postavljeni uz stazu.

Start utrke neće biti zajednički nego intervalni, od 8 sati. Natjecatelji su dužni odmah po izlasku iz autobusa krenuti prema startu utrke, u startnoj zoni je obavezno nošenje maskica i pridržavanje distance. Po ulasku u cilj utrke nije dozvoljeno zadržavanje i okupljanje sudionika u ciljnom prostoru.

Ruta Mostarskog polumaratona i ove godine trči se certificiranom stazom te je na neki način osmišljena da trkače provede kroz najljepše dijelove grada vodeći ih kraj gradskih znamenitosti, parkova, te preko sedam gradskih mostova što je i zaštitni znak ove utrke. Start polumaratonske utrke zakazan je u 8 sati sa mosta Vojno – Potoci, dok je sami cilj ispred TC Mepas Mall.

Realizacija utrke podrazumijeva zatvaranje gradskih prometnica i to je standardno najosjetljiviji dio organizacije, gdje građani i vozači motornih vozila trebaju naći razumijevanja i koristiti alternativne pravce kako bi sigurnost svih natjecatelja na ruti utrke bila neupitna. Pored djelatnika Policijske uprave Mostar, o sigurnosti natjecatelja brinut će i članovi Crvenog križa Mostar, kao i dva sanitetska tima Hitne medicinske pomoći.

Poseban dio manifestacije tradicionalno čini Humnitarna utrka građana. Ove godine zajedno sa generalnim partnerom utrke HT Eronet, građani trče četiri kilometra za pomoć radu udruge osoba s Down sindromom. Slogan utrke je 'trčanje bez diskriminacije', te se njime želi skrenuti pažnju na bavljenje tjelesnom aktivnošću i sportom svih skupina društva. Humanitarna utrka građana '4K HT Eronet' startat će intervalno ispred TC Mepas Mall i to po čip elektronskom sistemu od 8-8:30 sati kako bi se izbjeglo grupiranje većeg broja ljudi na jednom mjestu.

Ruta utrke i polumaratona

Organizatori na ovaj način obavještavaju stanovnike Mostara i sve one koji će taj dan boraviti u ovom gradu na posebnu regulaciju prometa u većem dijelu grada. Glavna utrka, odnosno polumaraton kreće sa mosta u naselju Vojno od 8 sati. U isto vrijeme krenut će i humanitarna utrka ispred Mepasa.

Humanitarna utrka kreće ispred Mepasa i sudionici iste će se kretati Splitskom i Dubrovačkom ulicom (okretanje je kod 'Energy' benzinske crpke), Avenijom, ulicom kralja Zvonimira, kralja Tvrtka, Rondo, Lenjinovim šetalištem, preko Španjolskog trga, i trga Musala, Lacinom ulicom, te preko Carinskog mosta do Mepasa gdje će biti i cilj.

Polumaraton kreće iz naselja Vojno, zatim kroz Raštane i Orlac, kroz naselje Rudnik do vrha Avenije (kralja Tomislava), preko novog mosta, a okretanje je oko velikog kružnog toka kod naselja Zalik), ponovno Avenijom do zgrade 'Mostarka', Dubrovačkom ulicom, ponovno Avenijom, ulicom kralja Zvonimira, zatim kralja Tvrtka, Lenjinovim šetalištem do Španjolskog trga, a potom Bulevarom.

Sudionici polumaratona će ići sve do mosta 'Hasan Brkić', zatim do naselja Tekija (gdje se sudionici okreću), potom se ide kroz naselje Donja Mahala (ulica Gojka Vukovića), preko Lučkog mosta, Titovom ulicom, preko mosta Bunur, Cernicom, pa preko mosta i trga Musala, Lacinom ulicom, te najzad preko Carinskog mosta do Mepasa gdje će biti cilj i proglašenje najboljih.