Poduzeća gomilaju gubitke, a direktori mnogo bolje plaćeni i od gradonačelnika

No, bez obzira na konstantne dugove, koje gotovo uvijek sanira grad, čelni ljudi javnih poduzeća za svoj (ne)rad su basnoslovno plaćeni. Tako direktori i izvršni direktori pojedinih poduzeća, mjesečno iziđu i po 3500 maraka, dok, na primjer, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, koji je vječno na udaru kritike i odgovara za sve što se dogodi u gradu, sa svim dodacima na kraju mjeseca iziđe 2500 maraka.

Tražit će se odgovornost

Za svoj rad direktori javnih poduzeća ne odgovaraju nikome, sami donose odluke, podižu plaće i smanjuju ih pa je čak, navodno, kako doznajemo od nekih vijećnika, bilo i zapošljavanja bez provedene natječajne procedure. Već duže vremena s radom pojedinih javnih poduzeća nisu zadovoljni ni u Gradskoj upravi, ni u Gradskom vijeću Mostara. O radu javnih poduzeća raspravljat će se na jednoj od idućih sjednica, kada će se pred vijećnicima naći izvješća o njihovom poslovanju. Već sad se među vijećnicima govori da će se oko toga podići mnogo tenzija te će se čak tražiti i odgovornost pojedinaca za stanje u koje su ih doveli.
Vijećnik SDA, Adil Šuta, kaže da je javna tajna kako se ta poduzeća ne vode kako bi trebalo i da postoji mnogo nejasnoća oko njihovog poslovanja. Ista stvar je i s njihovim primanjima, koja se ne donose u skladu s poslovanjem, već paušalno.
- Direktori nekih javnih poduzeća mjesečno imaju neto primanja od čak 2800 maraka, a gdje su svi ostali dodaci! Takva primanja, na primjer, imaju direktor i izvršni direktor Vodovoda. Mnogo bolje su plaćeni čak i od gradonačelnika, što je potpuni paradoks i na Vijeću ćemo tražiti da se primanja javnih poduzeća usklade i vrednuju po rezultatima. Po meni, nitko ne može imati veću plaću od gradonačelnika, kazao je Šuta. Kao i u Vodovodu, istu osnovicu plaće od 2800 maraka, kako neslužbeno doznajemo, ima i direktor Deponija. Kad tom iznosu pridodamo sve ostalo, onda na kraju direktor iziđe oko 3500 maraka mjesečno. Vjerujemo da mjesečna primanja nisu mnogo lošija ni u drugim javnim poduzećima. Osim toga, njihovi čelnici imaju i razne pogodnosti, od službenih automobila, do plaćenih telefonskih računa.

Primanja u Gradskoj upravi

Za razliku od javnih poduzeća, iznosom plaća ne mogu biti zadovoljni u Gradskoj upravi, pogotovo kada se njihova primanja usporede s navedenim direktorima.
Najveću plaću u Gradskoj upravi ima, naravno, prvi čovjek Grada Mostara, Ljubo Bešlić koji u skladu s odlukom o utvrđivanju općih smjernica kadrovske politike ("Službeni glasnik Grada Mostara" br: 14/04), ima koeficijent plaće 15. Kada se koeficijent pomnoži s osnovicom koja u Gradskoj upravi iznosi 120 maraka, onda gradonačelnikova osnovica plaće iznosi 1800 maraka. Tome treba pridodati položajni dodatak za gradonačelnika koji je 20 posto od osnovice plaće, što iznosi 360 maraka, čime se dobije 2160 maraka. Pridodajmo tome topli obrok, koji za sve zaposlenike Gradske uprave iznosi 8 maraka dnevno i radni staž, koji se za svaku navršenu godinu uvećava za 0,5 posto - onda gradonačelnikova plaća, kao što smo već naveli, iznosi nešto više od 2500 maraka.
Glavna savjetnica ima koeficijent 13, tj.1560 maraka plus 360 za položajni dodatak, i kada se pridodaju godine radnog staža i topli obrok, onda njezina plaća iznosi nešto više od 2200 maraka. Načelnici Odjela Gradske uprave za obračun plaće imaju koeficijent 11,5 te položajni dodatak koji je za načelnike odjela 15 posto. Time se dobije plaća u iznosu od približno1600 maraka, plus, naravno, radni staž i naknada za topli obrok. Plaće šefova pojedinih odjela su nešto manje i njihovi koeficijenti iznose 10,5, dok je položajni dodatak 10 posto na plaću. Tako oni izađu koju stotinu maraka manje od načelnika.

Kad su u pitanju gradski vijećnici, najveće plaće primaju predsjednik i dvojica dopredsjednika, čiji je koeficijent plaće 13, kao i glavnoj savjetnici, plus položajni dodatak, radni staž i topli obrok, čime se dobije plaća od oko 2200 maraka. Što se tiče samih vijećnika, oni imaju znatno manju plaću koja iznosi 200 maraka. Na tu plaću dobivaju sto maraka po sjednici vijeća, zatim naknade za sastanke pojedinih povjerenstava koje iznose 50 maraka, tako da u prosjeku gradski vijećnici iziđu oko 500 maraka, ako uzmemo u obzir da se sastaju jednom ili dvaput mjesečno.

Javna poduzeća kojima upravlja Grad Mostar:

1.Međunarodna zračna luka Mostar d.o.o. Mostar
2.UBORAK d.d. Mostar
3.KOMUNALNO d.o.o. Mostar
4.MO-SPORT d.o.o. Mostar
5.KOMOS d.o.o. Mostar
6.VODOVOD d.o.o. Mostar
7.DEPONIJA d.o.o. Mostar
8.TRŽNICE-PIJACE d.o.o. Mostar
9.MOSTAR BUS d.o.o. Mostar

Piše: Dalibor Drlje / dnevni-list.ba