Počelo suđenje pripadnicima Armije BiH za sedam ubijenih Hrvata u logoru u Mostaru

 Počelo suđenje pripadnicima Armije BiH za sedam ubijenih Hrvata u logoru u Mostaru
...upravitelja i stražara Armije BiH u logoru i nekoliko zatočeničkih centara u Bijelome Polju kod Mostara u kojemu je poginulo sedam Hrvata, više teško zlostavljano, a najmanje jedna djevojka silovana. Zločini su se dogodili nakon što su se doslovno preko noći bivši suborci iz HVO-a, bošnjačke nacionalnosti okrenuli protiv Hrvata i napali ih u ovome dijelu Mostara. Tada je zatočeno 108 hrvatskih cvila i vojnika.

Časnik, zapovjednici...

Pred Sudom BiH počelo je suđenje bivšem upravitelju logora koji je bio smješten u Osnovnoj školi u Bijelome Polju Enesu Ćuriću, zapovjedniku 47. brdske brigade Armije BiH Ibrahimu Demiroviću, načelniku saniteta vojne postrojbe brdske brigade koja je djelovala na području Bijelog Polja Samiru Kresi te dvojici pripadnika Armije BiH Habibu Čopelju i Mehmedu Kaminiću, optuženima za zločine nad Hrvatima u Mostaru počinjene tijekom 1993. godine. Petorica optuženih se terete za uhićenja hrvatskih civila, među kojima je bilo djece, žena i staraca, čak i trudnica i odvođenje u logor u mostarskom naselju Potoci, kao i za njihovo maltretiranje, ubojstva, premlaćivanja, silovanja. Prema optužnici pripadnik Armije BiH, kojom je zapovijedao Demirović, ubio je trojicu hrvatskih zatvorenika za vrijeme obavljanja prisilnih poslova.

Silovanja, ubojstva

Demirović je optužen i za silovanje zatvorenice koja će svjedočiti pod pseudonimom i koja je u vrijeme počinjenja ovoga kaznenog djela bila djevojka. Kao prvi svjedok Tužiteljstva BiH Stanislav Krezić, koji je i sam bio logoraš, te je na prvoj crti teško radio u prisilnome vodu na kopanju rovova. On je istaknuo kako su bili iznimno nehumani uvjeti u logorima i zatočeničkim centrima. "Nisam bio u dječjem vrtiću, nego u pravome logoru u kojemu su nas zlostavljali, tukli i maltretirali, slali na prisilni rad", rekao je Krezić. On je posvjedočio i kako su trojica zarobljenih Hrvata ubijena zato što su bili malaksali od napora i zlostavljanja te je spomenuo i pripadnika Armije koji ih je ubio. "Alaga je ubio ta tri zatvorenika jer nisu mogli nositi teret, a Ćurić (nap. a. zapovjednik logora) nas je poslao da te ljude pokopamo na katoličkom groblju", posvjedočio je Krezić. Dodao je i kako ga je zapovjednik Ćurić jednom prigodom spasio od napada nožem jednoga pripadnika ABiH koji ga je prethodno nekoliko puta udario nogama. Suđenje se nastavlja sljedećeg tjedna.

poskok.info