FOTO  Počela osma po redu Edukacija političarki u medijskim nastupima i PR-u

Počela osma po redu Edukacija političarki u medijskim nastupima i PR-u
Organizatori su Nezavisni univerzitet Banja Luka, Fakultet za menadžment resursa - CKM Mostar i Pro public d.o.o., pod pokroviteljstvom Norveškog veleposlanstva u Sarajevu. Polaznicama edukacije su se obratili Doc. dr Saša Čekrlija, Prof. dr Žarko Pavić, g-đa Lidija Komadina, savjetnica gradonačelnika grada Mostara i gradonačelnik grada Mostara Ljubo Bešlić.

Oni su polaznicama poželjeli dobrodošlicu u grad Mostar i mnogo uspjeha na edukaciji i u njihovom budućem političkom angažmanu.

Edukacija traje do 23.02.2014. godine, a polaznice edukacije su pripadnice političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine.

Ciljevi edukacije:

- Da se polaznice seminara upoznaju sa najnovijim tendencijama komuniciranja sa javnošću pri čemu će poseban osvrt biti na suvremenim karakteristikama komuniciranja sa javnošću, specifičnostima političkog komuniciranja, javnom sferom i ispoljavanjem javnog mnijenja.

- Kroz predavanje upoznati polaznice sa aktualnim političkim trenutkom Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, društvenom i političkom pozicijom žene danas, specifičnostima uređivanja medijskih programa u kojima se na odgovornim funkcijama nalaze žene.

- Pripremiti političarke za javne nastupe, upoznati ih sa kodeksom oblačenja i ponašanja u javnim nastupima, značaju verbalnog komuniciranja i ulogom jezika u komuniciranju s javnošću, karakteristikama političkog marketinga, potrebama učešća na konferencijama za tisak, specifičnostima komuniciranja pripadnika stranaka internetom i drugim suvremenim komunikacijskim sredstvima.

- Kroz edukaciju upoznati mlade političarke sa liderstvom i potrebom izgrađivanja poželjnog imidža, oblicima političkog ponašanja i značaja političke etike u obavljanju javnih poslova i političkog djelovanja.

- Kroz razgovor sa istaknutim političarkama Republike Srpske i Federacije BiH približiti specifičnost djelovanja žena političarki u zakonodavnim i izvršnim organima te organiziranju i usmjeravanju rada političkih stranaka i društvenih organizacija.

- Putem vježbi upoznati sudionike sa pripremom za javni nastup, izradom kratkih informacija - saopćenja javnosti i učešća u raspravama po određenim pitanjima u televizijskim debatama, neposrednim pripremama za učešće na konferencijama za tisak i medijskim nastupima kroz kreativne radionice.

- Kroz organizirane posjete značajnim kulturnim, povijesnim i turističkim institucijama u Mostaru doprinjeti afirmaciji općih kulturnih vrijednosti koje mogu da zbližavaju ljude i narode i stvaraju pretpostavke za brži civilizacijski razvoj.

- Kroz sveukupan edukacijski proces mladih političarki istaći značaj afirmacije žene i potrebu ostvarivanja neprekidne borbe za poboljšanje njene pozicije u društvu kao ravnopravnog političkog subjekta.

- Putem sveukupnih programskih sadržaja doprinijeti afirmaciji politike i efikasnog političkog djelovanja na ukupan opći društveni razvoj i poticanje mlade generacije, posebno žena za efikasnije uključivanje u sveukupan politički život u Bosni i Hercegovini.

- Pripremanje polaznica za nove izazove i stvaranje suvremene i moderne političke snage u BiH

Teme koje će se obrađivati u tijeku trajanja edukacije su: Suvremeno komuniciranje s javnošću, Izazovi političke karijere danas, Političko komuniciranje u BiH, Značaj i uloga žena u politici, Komuniciranje i govor tijela javnih osoba, Uloga društvenih mreža u kreiranju imidža pojedinaca i institucija, Značaj poznavanja osnovnih pojmova i ugovora Europske unije, Strani jezik u politici - važnost poznavanja i pravilna upotreba, Jezik u političkim komunikacijama, Javne politike u BiH, Politički savjetnici i javni poslovi, Izborne kampanje političkih stranaka, Liderstvo i imidž političarki, Političke stranke i politički život u gradu Mostaru, Lobiranje i odnosi s javnošću, Iskustva rada institucija s medijima, Društveno-odgovorno ponašanje političarki, kao i radionice pisanja saopćenja, održavanja press konferencija i javnih nastupa, organiziranje intervjua, kao i radionica nastupa u TV emisijama. Pored toga, prisutnim polaznicama će se obratiti i iskusne političarke da iznesu svoje stavove i sugestije, kao i urednice medija.

Predavači će biti: Doc. dr Milovan Milutinović, Prof. dr Besim Spahić, Prof. dr Žarko Pavić, Doc. dr Marijana Šećibović, Doc. dr Saša Čekrlija, Dr. Sc Gordan Radić, prof. Dragana Moro, Doc. dr Nedeljko Kajiš, Prof. dr Zoran Kalinić, Doc. dr Ostoja Barašin, Doc. dr Miloš Šolaja, Prof. dr Murat Prašo, Doc. dr Ljubomir Zuber, Prof. dr Zoran Trputec i drugi.

Svaka od polaznica, koja bude prisutna na više od 70% predavanja će dobiti certifikat o učešću na seminaru i učešću u studijama slučaja.

Ipak, važnije od certifikata je znanje koje će svaka od polaznica ponijeti sa sobom i trema koje će se osloboditi. Samim tim, njihovo učešće u daljem političkom životu je puno bolje i kvalitetnije, tako da postoje velike mogućnosti da baš one u budućnosti predstavljaju stranke iz kojih dolaze u medijima i da primjenom naučenog unaprijede politički život u Bosni i Hercegovini, kao i svoje osobne pozicije unutar stranaka iz kojih dolaze.