FOTO/VIDEO  PLANOVI Mostar dobiva prvi botanički vrt; Pomoći možete i vi

Osnovna škola Zalik
Hercegovina.info

Osnovna škola (O.Š.) Zalik u Mostaru krenula je u još jedan projekat, ovaj put riječ je o botaničkom vrtu koji bi se prostirao na gotovo čitavom prostoru oko škole, te dijelom i unutar školskog objekta.

Cilj projekta je očuvanje biološke raznolikosti, edukacija kroz praksu o raznovrsnom biljnom svijetu, bogatiji nastavni plan i program. Ovim povodom posjetili smo prostorije škole, te smo razgovarali s direktorom Džemalom Juklom.

"Ova škola koristi novi prostor sa cjelokupnom opremom od 2014. godine. Oko samog objekta imamo jedan značajan dio zelene površine, te je po ideji nastavnog osoblja pokrenuta inicijativa da se taj prostor preuredi u botanički vrt, odnosno da djeca sva ona znanja koja stječu u školi mogu tu i predstaviti kroz praktičan rad.

Osnovna škola Zalik

Projekat je roditeljima djece i prijateljima škole predstavljen uoči izbijanja pandemije koronavirusa. Kako je upravo pandemija zaustavila gotovo sve aktivnosti na planeti, tako je i početak realizacije projekta botaničkog vrta pričekao neke bolje dane, i evo dolaskom ljepših dana mislimo da možemo malim koracima krenuti sa realizacijom ideje. Kažem malim koracima, zbog toga jer je ovo obiman projekt, pa je samim tim i skup, a škola nema dovoljno sredstava za cjelokupnu realizaciju.

Stoga uz pomoć roditelja, ali i kroz neke projekte na koje smo aplicirali ili ćemo aplicirati očekujemo nastavak aktivnosti tijekom godine. Ovaj projekt nije moguće realizirati kroz 15, 20 ili mjesec dana, nego je dugoročan. Sigurno je da projekt nećemo završiti tijekom ove godine, te da će on rasti zajedno s našom djecom", kazao je Juklo za Hercegovina.info.

Botanički vrt bi tako trebao, između ostaloga, imati zonu edukativnog aspekta, zonu za produženi boravak, zonu sa drvenom oblogom za sjedenje i ukrasnim stablima, te prostor za odmor i socijalizaciju.

Osnovna škola Zalik

"Projekt su prepoznale i neke nevladine organizacije poput organizacije 'Nešto više'. Upravo sa članovima ove organizacije planiramo raditi i na proizvodnji zdrave eko hrane, a jedan dio dvorišta, odnosno botaničkog vrta će biti namijenjen i za ovakav dio projekta. Upravo na taj način želimo razviti funkcionalna znanja naših učenika. Postoji mogućnost i da jedan dio te zdrave hrane koristimo i za školsku kuhinju, te na taj način i za zdravu ishranu djece.

U botaničkom vrtu će prvenstveno biti zastupljen biljni svijet koji pripada hercegovačkom području. Ukoliko dobijemo i neke egzotične bilje, i one će naći mjesto u ovom vrtu. Osim vanjskog dijela, imamo i jedan dio unutar školskog objekta koji će biti namijenjen za ovaj vrt, odnosno svojevrsni staklenik.

Sadržaj se učitava...

Što se tiče navodnjavanja budućeg botaničkog vrta, ono ne bi trebalo biti problem. Sustav navodnjavanja je došao u školsko dvorište, ali nije dovršen. Moramo ponovno dovesti zemlju gdje bi zasađene biljke mogle rasti i uspjeti, te se nadam da ćemo to uskoro i završiti. Javili su nam se neki donatori po tom pitanju, ali ih u ovom trenutku ne bih želio isticati. 

Mogu istaknuti da je ideja projekta botaničkog vrta prepoznata ne samo od strane roditelja naših učenika, nego i u široj zajednici", naveo je Juklo u razgovoru za Hercegovina.info.

Osnovna škola Zalik

Na upit, jesu li tražili pomoć Grada Mostara ili resornog ministarstva po ovom pitanju, Juklo odgovara: "Planirali smo se javljati na javne pozive, s posebnim akcentom na razinu Federacije BiH. Što se tiče Grada Mostara, predstavili smo im projekt prije godinu dana, ali nismo tražili konkretnu pomoć niti od njih niti od ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko - neretvanske županije. Međutim, nisam rekao da nećemo tražiti pomoć ukoliko bude potrebe za tim.

Na ovaj način željeli smo otvoriti ovu priču, dati prostor ljudima da se uključe i da zajedno radimo. Naglašavam da nam nije cilj da netko ovaj projekt uradi za nas, nego da to uradimo zajednički za dobro naše djece, naselja kojem gravitiramo, a onda i za dobro svih stanovnika i prijatelja naše škole.", zaključio je direktor O.Š. Zalik Džemal Juklo.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.