FOTO  Pjesnička večer Anite Pajević i Šime Majić u HNK Mostar.

Pjesnička večer Anite Pajević i Šime Majić u HNK Mostar.
Dvije nagrađivane mlade pjesnikinje Anita Pajević i Šima Majić sinoć su održale svoju pjesničku večer u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru u sklopu projekta „Poezija u Kazalištu" kojim HNK želi približiti poeziju publici te ga učiniti mjestom gdje se ona može čuti i osjetiti.
Dvije pjesnikinje su u opuštenom i ležernom ozračju čitale svoju poeziju i razgovarale o njoj, o motivima koji se provlače i temama koje ih zaokupljaju te kako u njima nalaze stalnu inspiraciju. Ljubitelji poezije su se na ovaj način upoznali sa stihozbirkama dvije pjesnikinje te su od njih mogli čuti i što osim poezije vole, koje knjige čitaju i kakvu glazbu slušaju. Šima Majić je ujedno predstavila svoju novu zbirku „Melankolija igra badminton" što je i prvo predstavljanje ove knjige u BiH te govorila kako su apokaliptični motivi i sumrak civilizacije vrlo bliski njezinoj poetici. Za razliku od nje, Anitu Pajević zanimaju pitanja koja se tiču ekologije te fenomeni pamćenja i zaboravljanja, odnosno problem komuniciranja i slušanja. Ona je pročitala i nekoliko svojih novih, još neobjavljenih pjesama.
„Zaista je bilo prekrasno. Organizacija i sama ideja da se poezija vrati u instituciju kazališta su sjajni. Bilo je to jedno neklasično predstavljanje i čitanje poezije, i zaista mi je drago što sam dobila priliku predstaviti Šiminu poeziju za koju se nadam da će biti jako dobro prihvaćena u BiH", kazala nam je Anita Pajević svoje dojmove. Šima je, također, jako zadovoljna neuobičajenim načinom predstavljanja te komunikacijom koju su imale ona i Anita, ali i dobrom energijom koja je tekla između njih i publike.

Inače, Šima Majić je prije zbirke „Melankolija igra badminton" objavila knjigu „Potkožni sjever" za koju je dobila dvije nagrade, i to „Zdravko Pucak", koju dodjeljuje karlovački ogranak Matice hrvatske, i „Anka Topić", nagradu za najbolju knjigu poezije žena BiH.
Anita Pajević je 2015. godine dobila nagradu „Mak Dizdar" za pjesnički prvijenac „Perlinov šum" za koji je kasnije dobila i nagradu Fondacije Nijaz Slipičević.
U okviru projekta „Poezija u Kazalištu" svoj poetski opus prethodno su predstavili Marko Tomaš i potom Mili Đukić, a po brojnosti publike može se reći da interesenata za poeziju i dalje ima i da se ona polako vraća u fokus čitatelja.