VIDEO  Pavković: Međunarodna zajednica smatra da su Hrvati previše dobili u Hrvatskoj te nam uskraćuju pravo ovdje

pavkovic
Direktor i glavni urednik Večernjeg lista BiH Jozo Pavković. Ne daje često intervjue, više se želi baviti progovaranjem kroz tiskovinu u kojima radi, u kojoj je prošao sve stepenice.

Povod je još jedan Večernjakov pečat u glavnoj organizaciji Joze Pavkovića i relativno male ekipe Večernjeg lista, manifestacija je to kroz koju se, sviđalo se to nekima ili ne, uvijek nekako govori o zajedničkim stvarima koje spajaju bh građane. Ali manifestacija nije onakva kakvom je zamišljena, to je trebalo biti finale sličnih manjih događaja diljem države, prepričava Pavković.

"Svakog predstavnika međunarodne zajednice sam pitao zašto se "pacijenta" Bosnu i Hercegovinu liječi andolima, umjesto da se uspostavi prava dijagnoza i "ozdravi" ovu državu. A to je prije svega nacionalno pitanje", tvrdi Pavković. Jasnih odgovora nema.

Jozo Pavković je i autor nekih knjiga, ali opet svojstveno njemu, nije ih htio previše promovirati, više su završavale podijeljene u rukama prijatelja te ostalih, od hrvatskog iseljeništva do pape.

"Mi ponavljamo desetak tema već godinama. Vrtimo se oko izbornog zakona, političari daju iste izjave i mi to prenosimo. Oni koji su uspješni, a ima ih mnogo, ne dolaze do izražaja. Pomalo smo mazohisti u isticanju negativnih tema", kaže Pavković. "Mi, starija generacija smo doživjeli brojne revolucije; informatičku, medijsku, oružanu... puno toga se promijenilo, danas svi objavljuju, više je novinara nego čitatelja", dodaje.

"Jedan visoki diplomat mi je prije 15 godina rekao: Vi, Hrvati ste najveći dobitnici nakon rata, imate svoju državu. Zapamti Jozo, nikada nećete dobiti nikakav entitet, nikakvu Herceg-Bosnu. Međunarodna zajednica gleda na takav način i smatra kako su Hrvati u Hrvatskoj dobili previše pa ćemo im uskratiti ovdje", sa žaljenjem komentira.

Pavković kaže kako se pomalo boji i aktualne retorike koja je ponekad žešća nego pred kraj Jugoslavije. "Ono što je još opasnije je to što ovo nikoga ne zabrinjava", dodaje.

Ostale detalje, od zanimljivosti organizacije Pečata do neizbježnih komentara i predviđanja na aktualno političko stanje, predizborni skup Erdogana i druge teme pogledajte u video prilogu.