FOTO  Panel diskusijom 'Arhitektura kao društveno odgovorna praksa' otvoreni Mostarski dani Orisa

Mostarski dani Orisa
... svjesni onoga što radimo jer direktno utječemo na razvoj i izgled društva. Zbog toga ne smijemo sebi dozvoliti da uživamo u estetici koju stvaramo", istaknuo je arhitekta i osnivač časopisa Oris, Andrija Rusan, na sinoć održanoj panel diskusiji "Arhitektura kao društveno odgovorna praksa" kojom je otvoreno premijerno izdanje Mostarskih dana Orisa.

Predstavljajući projekat Roditeljske kuće u Sarajevu koji je biro Normal arhitektura radio nekoliko godina, osnivač i partner, Muhamed Serdarević, naveo je bitnost edukacije mladih za našu budućnost.

"Samo edukacija mladih može dovesti do napretka društva. Moramo ih naučiti da tehnologiju koriste na svrsishodan način i tako pomažu društvu", rekao je Serdarević te izrazio nadu da će se projekat Roditeljske kuće u Tuzli realizirati u narednim godinama.

Sudionici panel diskusije i članovi organizacijskog odbora, Senada Demirović Habibija i Joachim Grant naglasili su da arhitektura može biti alatka koja u podijeljenim društvima potječe dijalog dok je dugogodišnji urednik eFM radija iz Sarajeva, Zoran Ćatić, posebno kreiranim video materijalom pokazao kako arhitekti i vlasti u Sarajevu neodgovorno koriste prostor prema osobama sa invaliditetom.

Mostarski dani Orisa nastavit će se danas predavanjima na Main stageu. U 10 sati prvo predavanje održat će njemački arhitekt bh. porijekla, dobitnik brojnih nagrada kao što su Arhitektonska nagrada Augsburga i nagrada Collegium Artisticum, Alen Jašarević, dok će se publici nakon njega predstaviti i turski arhitekt, dobitnik Aga Khan nagrade za arhitekturu, Han Tümertekin. O svom radu govorit će i hrvatski arhitektonski studio nagrađen American Architecture Prize i mnogim drugim značajnim nagradama, 2 Arhitekta, te svjetski poznata firma dobitnica Aga Khan i Mies Van de Rohe nagrada za arhitekturu, Snøhetta.

Održavanje Mostarskih dana Orisa 2018 podržali su zlatni sponzor Alukönigstahl BiH veliki sponzori ACO Grupa i ZANAT, mali sponzori Nil d.o.o., BBR Adria, Knauf, Ytong BiH, Walter BIM Solutions i Katmar. Partneri projekta su Agencija lokalne demokratije Mostar, Fargfabriken, Asocijacija arhitekata u BiH, HDHSK, ARS STUDIO R, Normal arhitektura, City Group i BIM Alijansa.