FOTO  Mostarski dani Orisa predstavili najbolje od svjetske arhitekture

mostarski dani orisa

... ste radili nakon pet, deset ili petnaest godina", istaknuo je na svom predavanju na Mostarskim danima Orisa, Tarald Lundenvall, partner u svjetski poznatom arhitektonskom birou Snøhetta.

Premijerno bh. izdanje simpozija o arhitekturi i prostoru okupilo je ovog vikenda u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru više od 500 sudionika i sudionica iz cijele regije koji su imali priliku slušati predavanja nagrađivanih i uglednih domaćih i inozemnih arhitekata. Simpozij se završio danas posjetom obiteljskom imanju Stanić, za koje je Projektni biro 2 Arhitekta osvojio nagradu American Architecture Award.

Osim ovog projekta, osnivači zagrebačkog arhitektonskog studia 2 Arhitekta, Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić, predstavili su i druge nagrađivane radove među kojima se posebno ističe vinarija u Radovancima kod Požega za koju su osvojili "American Architecture Prize".

"U našem poslu iznimno je važno da ostane dosljedni i principijelni. Ipak, ne zaboravite da je međusobno poštovanje investitora i arhitekte krucijalno je za uspjeh svakog projekta", naveli su Ćurković i Zidarić te pozvali arhitekte da uvijek traže svrhu u onom što rade.

Turski arhitekt, dobitnik Aga Khan nagrade za arhitekturu, Han Tümertekin, održao je inspirativno predavanje o temi "Complicity od simple".

"Glavno pitanje koje svaki arhitekta treba postaviti sebi prije početka rada je kakav problem treba da se riješi i kako integrirati ljude u ono sto se gradi. Razmišljajući na taj način, dolazi se do kvalitetnih projekata", rekao je Tümertekin te na primjerima iz prakse pokazao sponu između očuvanja arhitektonskog naslijeđa i suvremenog projektovanja.

"Razmjena znanja, mišljenja i iskustava je odličan put ka tome da napredujemo kao pojedinci i kao struka. Zbog toga je veoma značajno što je projekat Mostarskih dana Orisa pokrenut i nadam se da će nastaviti svoj život i u budućnosti", kazao je predavač, njemački arhitekt bh. porijekla, Alen Jašarević.

Mostarske dane Orisa koji su prvog dana sadržavali i panel diskusiju "Arhitektura kao društveno odgovorna praksa" te interaktivni program za djecu i omladinu "Arhitektura, prostor, dizajn", zajednički organizuju Centar za arhitekturu, dijalog i umjetnost ADA Mostar i ORIS kuća arhitekture iz Zagreba.

Održavanje projekta podržali su zlatni sponzor Alukönigstahl BiH, veliki sponzori ACO Grupa i ZANAT te mali sponzori Nil d.o.o., BBR Adria, Knauf, Ytong BiH, Walter BIM Solutions i Katmar. Partneri projekta su Agencija lokalne demokratije Mostar, Fargfabriken, Asocijacija arhitekata u BiH, HDHSK, ARS STUDIO R, Normal arhitektura, City Group i BIM Alijansa.

Više informacija o događaju dostupno je na www.kucaarhitekture-mostar.com.