PANDEMIJA Slijepi i slabovidni biciklisti iz Kragujevca neće ove godine doći u Mostar

Biciklisti iz Kragujevca
Hercegovina.info

Kada je Paraolimpijska Akademija 'Junior' iz Kragujevca kroz donaciju USAID-a 2004. godine osigurala prve natjecateljske tandem bicikle na Balkanu, slijepi i slabovidni sportaši su napravili pravi podvig u cilju promocije ove paraolimpijske discipline ne sluteći da će njihova ideja postati draga tradicija ali i mnogo, mnogo više od toga.

Tri posade kragujevačkih tandem biciklista je tada krenulo u troetapnu vožnju put bratskog grada Mostara udaljenog 420 km. Namjera je bila da građanima grada pobratima na jedinstven način čestitaju obnavljanje Starog mosta porušenog u ratnim djelovanjima 1994. godine.

Pored više nego toplog dočeka domaćina glavni utisci su bili divljenje i nevjerica javnosti da su se šestoro biciklista na tri bicikla i tročlani prateći tim u vidno obilježenom vozilu usudili na ovakav poduhvat u vrijeme dok su se još sanirale rane surovih ratnih razaranja i nije se slobodno putovalo. Već tada su i domaćini i akteri događaja poželjeli da dolazak tandem biciklista postane tradicija.

Već naredne godine manifestacija je zavrijedila pažnju i dobila institucionalnu podršku veleposlanstva BiH u Srbiji sa statusom visokog pokrovitelja, zbratimljenih gradova Kragujevca i Mostara, ali i gradova kroz koje biciklisti prolaze: Užica, Višegrada i Sarajeva kao pokrovitelja koji osiguraju smještaj i ishranu za sudionike manifestacije kojih bude i više od 20.

Ove godine, biciklisti će uraditi ono što je najbolnije za sportaša, ostat će kod kuće. Uprkos prevelikoj želji da održe tradiciju drage manifestacije koju marljivo grade i sa posvećenošću njeguju punih 17 godina kao i veliko prijateljstvo među gradovima, njihov tim će poštovati preporuke i preventivne mjere u cilju sprječavanja širenja pandemije.

Ipak, trojica skakača će predstavljati Kragujevac na manifestaciji sa jednom od najdužih tradicija na svijetu. Marko Pavlović, Marjan Milanović i Goran Bojić, uzet će učešće na 454. skokovima sa Starog mosta.

Biciklistički tim koji ostaje u Kragujevcu ispratio ih je u petak 24.7.2020. ispred SC 'Iskra' sa maskama na kojima je motiv manifestacije, te će krenuti na dugi trening kroz Šumadiju u čast skokova, a skakačima poslati poruku mira i podrške, navedeno je iz Paraolipijske akademije 'Junior' iz Kragujevca.