Ovotjedni program HNK Mostar

HNK Mostar, Mala scena HNK Mostar

Ovoga tjedna Hrvatsko narodno kazalište mostarskoj publici priprema reprizu posljednje predstave rađene u ovoj teatarskoj kući - „Jesenju sonatu" kojom je prvakinja Drame HNK Mostar Sanda Krgo Soldo obilježila svoju četrdesetogodišnju profesionalnu karijeru. Robert Raponja režirao je ovu predstavu prema tekstu glasovitog Ingmara Bergmana, u kojoj, osim Sande, glume Jelena Kordić Kuret, Robert Pehar i Nikolina Marić. U ovom biseru svjetske dramaturgije govori se o susretu majke i kćeri nakon dugo vremena, koji neočekivano otvara niz bolnih tema. U napetosti između ljubavi i mržnje, poput demona izlijeću u kasnu noć i sukljaju iz tih ranjenih i životom izudaranih persona bolne ispovijesti. Sve ono što je zatomljeno u biću mora kad-tad biti izgovoreno kako bi došlo do pročišćenja misli i osjeća, i, na kraju, do oprosta.

Petak je rezerviran za „Konstelacije", gostujuću predstavu Teatra Exit u produkciji Osječkog ljeta kulture. Drama započinje naizgled bezazlenim susretom muškarca i žene, ali ono što slijedi svakako je nesvakidašnje i ruši granice svijeta koji poznajemo. Razgovor započinju njenim pitanjem može li on polizati vrh vlastitog lakta, a nastavljaju pričom o istovremenom „postojanju", biti bilo gdje u bilo kojem trenutku u isto vrijeme. Muškarac i žena te beskonačne mogućnosti njihove veze. Ili ipak ne tako beskonačne? Postoji li uopće izbor ili je sve samo stvar sudbine. „Konstelacije" su priča o običnom životu, o svakom životu, životu koji počinje. Predstavu je režirala Aida Bukvić, a u njoj igraju Olga Pakalović i Vladimir Posavec-Tušek.

U subotu i nedjelju je na repertoaru „Zečja rupa", predstava o najvećem ljudskom gubitku, ali vođena sjajnom redateljicom Lajlom Kaikčijom te vrhunskom glumačkom postavom čini ovu predstavu životnom i uzbudljivom. Za ovu dramu je David Lindsay Abaire 2007. dobio Pulitzerovu nagradu i od tada je ovaj komad jedan od najizvođenijih na svijetu. U predstavi igraju Jelena Kordić Kuret, Ermin Bravo, Vanja Matović, Sanda Krgo Soldo, Amar Rahić/Ali Kamer Aksoj.

Sve predstave počinju u 20 sati. Rezervacija ulaznica moguća je porukom na Facebook stranici hnkmostar ili telefonom na broj 063 019 019. Cijena ulaznice je 10 KM, za učenike, studente i umirovljenike je 5 KM. Studenti Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere koji su dostupni u prostorijama Studentskog zbora.