FOTO  Ovog tjedna održana četiri događaja na 'Mostarskom ljetu', slijedi predstava

Predstavljanje knjige Envera Imamovića
Hercegovina.info

Ovog tjedna u okviru programa 'Mostarskog ljeta' upriličeno je nekoliko događanja, a koji su bili u organizaciji Narodne biblioteke, te Narodnog pozorišta Mostar.

20. lipnja održano je predstavljanje knjige 'Pogibija braće Morića' autora Envera Imamovića, dok je dva dana iza toga održano predstavljanje knjiga Enesa Kujundžića. U prostorijama Narodne biblioteke na Luci predstavljena je knjiga 'Biblioteka na početku trećeg milenija', a potom u kulturnom centru u Potocima knjige 'Sarajevski sahan između Beča i Stambola' i 'Sevdah kao ogledalo života'.

U Narodnom pozorištu sinoć je odigrana predstava 'Bog masakra' u izvedbi glumaca Pozorišta mladih iz Sarajeva.

"Moj posljednji roman 'Pogibija braće Morića' izašao je u prosincu i do sada je doživio već dva izdanja i to veliki tiraž, što govori da je napisan baš po mjeri i ukusu našeg čovjeka. Riječ je o dvojici vrlo poznatih povijesnih ličnosti, Sarajlija, sarajevskih aga koji su u svoje vrijeme, a to je bilo prije 250 godina, živjeli i djelovali u jednom vrlo turbulentnom razdoblju koje je trajalo 10 godina", kazao je između ostaloga Imamović.

Kujundžić je o prvoj knjizi rekao: "U knjizi 'Biblioteka na početku trećeg milenija' izneseno je moje iskustvo, prvenstveno kao direktora Nacionalne biblioteke BiH do 2005. godine. Zatim sam skrenuo pažnju na pitanja koja se postavljaju pred knjižnicama u tzv. informacijskom okruženju, zato što mnogi ljudi pogrešno razumiju da internet treba preuzeti sve funkcije knjižnice i da mi trebamo, praktički, zatvoriti knjižnice". 

O ostalim knjigama koje su predstavljene mostarskoj publici, autor je rekao: "Moja supruga Azra i ja ovo radimo da bismo pojam sevdaha i sevdalinke doveli u vezu sa drugim aspektima nematerijalne kulturne baštine. 

U prvom redu to je ambijent u kojem je bosanski čovjek živio i stvarao, pa recimo enterijer kako je on gradio svoje kuće, kako se živjelo u zajednici, što se naravno reflektira i u drugim vidovima kulturne baštine kao što je gastronomija koja je, također, danas postala popularna na svjetskom nivou, što naravno otvara i pitanje na koji način mi definiramo nematerijalnu kulturnu baštinu.

UNESCO je 2006. godine objavio jednu konvenciju o zaštiti nematerijalne kulturne baštne koju je BiH potpisala 2009. godine. U toj konvenciji su date smjernice na koji način pristupati ovoj vrsti naslijeđa, kako ga istraživati i promovirati. Tako da je u ovim knjigama jednim dijelom riječ o tome".

Sljedeći sadržaj u okviru 'Mostarskog ljeta' je planiran za utorak, 28.6. u Narodnom pozorištu Mostar od 20 sati, a riječ je o predstavi 'Heroj nacije' Ivana Lalića, u režiji Gorana Damjanca, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Mostar.