Ovisnici konačno dobili krov nad glavom

''Uz pomoć Boga, franjvačkog samostana i provincijala koji je uvijek imao razumijevanje i sluh za ono što mi radimo dobili smo prostorije u krugu franjevačke crkve u Mostaru'', ushićeno je kazala Matović.

Visoka suradnja

Govoreći o problematici s kojom se prilikom djelovanja bez ikakvih uvjeta nosila ova zajednica osvrnula se i na same početke kada je, kako ističe, jedino pravu podršku imala baš od franjevaca, koji su ih i tada primili pod svoj krov.

''Sad konačno imamo zaslužene prostorije i moći ćemo raditi u punoj formi'', kazala je Matović, nagovješćujući mnoštvo projekata i visoku suradnju sa Centrom za socijalni rad.

Zajednica će sada u svojim novim prostorijama djelovati svakim radnim danom jer kako ističe, treba se mnogo toga raditi, posebice jer se broj ovisnika kako o alkoholu tako i o kocki svakodnevno povećava.

Najgore je to što se, po njezinim riječima, smanjuje dobna granica ovisnika i povećava broj mladih žena što dovodi do zaključka da je nužno što skorije i preventivno djelovati. Matović tvrdi da je na području grada Mostara trenutačno 150 osoba na apstinenciji te da se svi njihovi uži članovi trebaju podvrći nekoj vrsti terapije, a poglavito djeca koja prema znanstvenim istraživanjima, postaju slika i prilika svojih predaka.

Smanjiti broj ovisnika

''Znanost kaže da su dijeca liječenih alkoholičara potencijalni alkoholičari, jer su njihove obitelji cijelo vrijeme bile disfunkcionalne'', objašnjava Matović radosna što će uz pomoć franjevačke crkve konačno moći djelovati na buduće generacije i blagovremeno liječenje zadobivenih rana.

Suzbijanjem ovakvih ovisnosti uvjerena je da će se smanjiti i postotak rasturenih obitelji te djelovati u smjeru bolje budućnosti našeg grada.